Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Column: Ik ben klaar voor 2022

Column

Een nieuw jaar, ik heb er altijd een beetje moeite mee gehad. Op nieuwjaarsdag kan ik uren sip en moe in bed liggen, want ik vind het moeilijk om afstand te nemen van het oude jaar. Om één of andere reden ben ik altijd bang dat het nieuwe jaar nooit het oude jaar gaat overtreffen. Op zich was dat een goed teken, want blijkbaar was het jaar dat ik achter de rug had zó leuk, dat ik mij niet kon voorstellen dat het komende jaar nog leuker zou kunnen zijn. 

Nu ik ouder word, veranderen ook mijn gevoelens rondom de jaarwisseling. Vorig jaar, 2020, was een schijtjaar en ik denk dat bijna iedereen dat kan beamen. De uitbraak van het coronavirus zette ons leven stil; wij moesten thuisblijven, ons partners moesten thuisblijven, onze kinderen moesten thuisblijven (scheelt dat ik nog geen kroost heb, maar aan empathie geen gebrek), alles was dicht én er was opeens geen wc-papier meer (weten we nog, mensen?). De wereld op zijn kop. Ik denk dat iedereen moeite had om die grote verandering te verwerken. 

Ik in ieder geval wel! Naast de uitbraak van het coronavirus ging ik ook weer op mijzelf wonen en had ik een aantal persoonlijke tegenslagen. Die combinatie zorgde ervoor dat ik veel aan kwam, waardoor ik ook mijn eigenwaarde en mijn zelfrespect verloor. Ik heb nog nooit zo negatief over mijn eigen lichaam gedacht dan in december 2020. 2021 moest dan ook het jaar worden dat ik die kilo’s weer ging verliezen. 

Dat lukte helaas niet en daar baalde ik eerst flink van. Toch heb ik juist in 2021 geleerd om van mijn lichaam te houden om wat hij doet en kan, in plaats van hoe hij eruit ziet. In 2021 ben ik ook meer gaan sporten. Ik begon met kickboksen, iets wat ik altijd al wilde doen en wat ik nog steeds met veel plezier doe. Ook ga ik regelmatig hardlopen. Gezonder eten lukt ook steeds beter. Ik snack veel minder, eet meer groente en fruit en ben dit jaar minder vlees gaan eten. Ik sta bovendien steviger in mijn schoenen én ik kan beter omgaan met stress, mede dankzij een lifestyle coach die mijn column las in deze krant. Voor het eerst in mijn leven heb ik het gevoel dat ik het leven 100% aankan. 

Kortom: 2021 was een hartstikke mooi jaar, ook al waren er tegenslagen. En... ik ben klaar voor 2022. Ik ben niet meer bang dat het nieuwe jaar niet beter kan worden. Want een nieuw jaar is altijd een cadeautje dat lang niet iedereen gegund is en ik weet nu zeker dat ik dit jaar weer mag groeien als persoon. Dus 2022, kom maar op!

Maar please, kunnen we nu eindelijk voorgoed af zijn van corona?

Afbeelding
G.V de Stånfries blikt terug op succesvol meetmoment turnsters Sport 7 feb, 18:00
Afbeelding
Provincie Fryslân ziet kansen voor Greidhoeke als Bioregio Natuur 7 feb, 17:00
Afbeelding
Noor Bosman nieuwe kinderburgemeester van Súdwest-Fryslân Algemeen 6 feb, 10:20
Afbeelding
Sfeervolle entourage inspireert VC Sneek heren tegen Avior (3-1) Sport 6 feb, 08:50
Afbeelding
Friso Sneek snelt in volle Sneker Sporthal naar eenvoudige triomf op FAST Sport 6 feb, 08:49
Afbeelding
Cleane overwinning Friso dames in kwartfinale nationale beker Sport 2 feb, 09:09
Afbeelding
Friso Sneek verwelkomt Eline Geerdink met Friese oranjekoek Sport 31 jan, 12:00
Afbeelding
Harry van den Brink verlaat dames van Friso Sneek na dit seizoen Sport 31 jan, 09:00