Afbeelding

Zomerexpositie in het Fotolokaal in Tjerkwerd van 4 juni t/m 4 september 2022

Algemeen

TSJERKWERD - Tijdens de zomerexpositie exposeren de fotografen Johannes Bosgra, Rob Chevallier en Wil Friesen. De expositie is te bewonderen op zaterdag en zondag van 10.28 – 17.32 uur. Het Fotolokaal is op 2e Pinksterdag, maandag 6 juni 2022 ook geopend.

Johannes Bosgra

De Friese fotograaf exposeert zijn series Murmurations en Stripes. Een grote zwerm van één miljoen spreeuwen vliegen als zwarte pentekeningen in een subliem muzikaal ritme tegen een diepblauwe lucht in de nieuwe serie Murmurations van Johannes Bosgra. Gefascineerd door de duizelingwekkende, complex gecoördineerde patronen van dit spreeuwenballet, voelde hij zich gedwongen om deze serie te maken. De spreeuwen vormen abstracte landschappen in de lucht in een perfecte choreografie.

De zeegezichten in de serie Stripes bestaan op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Het resultaat is een minimalistische geometrische compositie van rechte lijnen die noch veel figuratieve elementen bevat, noch volledig abstract is. In combinatie brengen de twee elementen een beeld voort dat bijna lijkt te veranderen voor de ogen van de toeschouwer.

Rob Chevallier

In een tijd waarin hergebruik van materialen, duurzaamheid en aandacht voor onze leefwereld steeds urgenter wordt, verpakt Rob die boodschap in zijn werken. Zijn foto-objecten zijn driedimensionale, unieke kunstwerken die herinneren aan een schijnbaar zorgeloos verleden. De combinatie met een actuele foto geeft het object een eigentijdse lading. Het kunstwerk wordt een symbool voor de economische wedloop, natuurbehoud en klimaatverandering. Kringloopkunst als pleidooi voor recycling en een signaal naar overconsumptie.

Tijdens de expositie is zijn beroemde, bijna drie meter hoge, installatie “Nederland, (bedreigd) waterland” te zien. De installatie bestaat uit twaalf foto-objecten die hangen aan een uitlaatpijp. Per provincie één foto met verschillende aspecten zoals regenbuien, bomen in het water en ondergelopen velden.

Wil Friesen

Het landschap is voor Wil Friesen een belangrijk thema in zijn werk. Nooit gaat het bij hem om de schoonheid van de natuur. Zijn werken lijken slordig te zijn afgewerkt, met vegen, gedeeltelijk weggevallen of vervaagde beelden, in een enkel geval met daaroverheen roodgeverfde accenten. Soms sprookjesachtig, soms onheilspellend maar altijd met de suggestie van een geheim. Zijn beelden geven de kijker het gevoel dat de landschappen misschien wel meer weten dan ze laten zien....

Wil Friesen werkt zowel met analoge als digitale technieken. In beide gevallen worden de processen naar zijn hand gezet. Hij kent daarbij geen terughoudendheid. Er wordt net zo lang gemanipuleerd totdat hij tevreden is met de sfeer die het beeld oproept.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00