Afbeelding

Zomerexpositie in het Fotolokaal in Tjerkwerd van 4 juni t/m 4 september 2022

Algemeen

TSJERKWERD - Tijdens de zomerexpositie exposeren de fotografen Johannes Bosgra, Rob Chevallier en Wil Friesen. De expositie is te bewonderen op zaterdag en zondag van 10.28 – 17.32 uur. Het Fotolokaal is op 2e Pinksterdag, maandag 6 juni 2022 ook geopend.

Johannes Bosgra

De Friese fotograaf exposeert zijn series Murmurations en Stripes. Een grote zwerm van één miljoen spreeuwen vliegen als zwarte pentekeningen in een subliem muzikaal ritme tegen een diepblauwe lucht in de nieuwe serie Murmurations van Johannes Bosgra. Gefascineerd door de duizelingwekkende, complex gecoördineerde patronen van dit spreeuwenballet, voelde hij zich gedwongen om deze serie te maken. De spreeuwen vormen abstracte landschappen in de lucht in een perfecte choreografie.

De zeegezichten in de serie Stripes bestaan op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Het resultaat is een minimalistische geometrische compositie van rechte lijnen die noch veel figuratieve elementen bevat, noch volledig abstract is. In combinatie brengen de twee elementen een beeld voort dat bijna lijkt te veranderen voor de ogen van de toeschouwer.

Rob Chevallier

In een tijd waarin hergebruik van materialen, duurzaamheid en aandacht voor onze leefwereld steeds urgenter wordt, verpakt Rob die boodschap in zijn werken. Zijn foto-objecten zijn driedimensionale, unieke kunstwerken die herinneren aan een schijnbaar zorgeloos verleden. De combinatie met een actuele foto geeft het object een eigentijdse lading. Het kunstwerk wordt een symbool voor de economische wedloop, natuurbehoud en klimaatverandering. Kringloopkunst als pleidooi voor recycling en een signaal naar overconsumptie.

Tijdens de expositie is zijn beroemde, bijna drie meter hoge, installatie “Nederland, (bedreigd) waterland” te zien. De installatie bestaat uit twaalf foto-objecten die hangen aan een uitlaatpijp. Per provincie één foto met verschillende aspecten zoals regenbuien, bomen in het water en ondergelopen velden.

Wil Friesen

Het landschap is voor Wil Friesen een belangrijk thema in zijn werk. Nooit gaat het bij hem om de schoonheid van de natuur. Zijn werken lijken slordig te zijn afgewerkt, met vegen, gedeeltelijk weggevallen of vervaagde beelden, in een enkel geval met daaroverheen roodgeverfde accenten. Soms sprookjesachtig, soms onheilspellend maar altijd met de suggestie van een geheim. Zijn beelden geven de kijker het gevoel dat de landschappen misschien wel meer weten dan ze laten zien....

Wil Friesen werkt zowel met analoge als digitale technieken. In beide gevallen worden de processen naar zijn hand gezet. Hij kent daarbij geen terughoudendheid. Er wordt net zo lang gemanipuleerd totdat hij tevreden is met de sfeer die het beeld oproept.

Afbeelding
Súdwest-Fryslân tekent landelijk convenant ‘meeverhuizen hulpmiddelen’ Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Súdwest-Fryslân opent binnenkort vierde opvanglocatie in Workum Algemeen 29 jun, 08:51
Afbeelding
Weer nieuwe woningplannen in Súdwest: 20 koopwoningen in Oosthem Wonen 28 jun, 14:53
Afbeelding
Friese winnares Weru Buurt-BBQ kan eindelijk prijs uit 2020 verzilveren Samenleving 28 jun, 13:36
Afbeelding
Jong Oranje en Jong Duitsland bieden vier sets spektakel in Sneek Sport 28 jun, 10:36
Afbeelding
Plan voor 43 woningen op voormalige Tichelaar-locatie Makkum Wonen 27 jun, 14:00
Afbeelding
Heerenveen stelt 150 opvangplekken beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen Samenleving 27 jun, 12:21
Afbeelding
Gelukkig en gezond ouder worden door inzicht in eigen leven en uitgaan van mogelijkheden Gezondheid 27 jun, 10:52