Afbeelding
Foto: GGD Fryslân

GGD Fryslân: Meer besmettingen geteld in onze provincie

Zorg & Welzijn

In Fryslân is in de afgelopen week het aantal corona besmettingen gestegen, meldt GGD Fryslân in haar weekoverzicht. Het is licht gestegen tot een aantal mensen van 1594. De daling die een week ervoor was ingezet, kreeg geen vervolg. In andere delen van het Nederland was er wel een daling.

GGD Fryslân vermoedt dat de besmettelijker Britse variant van het virus hierbij een rol speelt. De Britse variant dook op in de gemeente Achtkarspelen, bij een uitbraak in woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen. In de gemeente waren 206 nieuwe besmettingen tegen vorig week 118, toen ook al een gemeenterecord.

Uitslag onderzoek Britse variant volgende week

Begin volgende week verwacht GGD Fryslân de uitslag van een steekproef die meer duidelijkheid kan geven over verspreiding van de Britse variant in Fryslân. Hiervoor zijn 60 besmette monsters in de hele provincie en 30 uit verzorgingshuizen in onderzoek. Daarnaast doet het RIVM wekelijks in heel Nederland onderzoek naar de Britse en andere varianten.

Landelijk zijn extra maatregelen getroffen om de groei van de Britse variant te beteugelen. Naast de avondklok is dat de maatregel om thuis maximaal één bezoeker per dag te ontvangen.

Vaccineren 85-plussers start volgende week vervroegd

Het vaccineren van 85-plussers gaat aanstaande week vervroegd starten. Landelijk is afgesproken hiervoor het Pfizier-vaccin te gebruiken dat voor zorgmedewerkers bedoeld was die nog geen afspraak hadden. Die groep krijgt het Astrazenica-vaccin, zodra dit beschikbaar is.Het prikken van de thuiswonende ouderen die mobiel zijn, gebeurt bij de GGD-vaccinatielocatie in Leeuwarden en geeft meteen al enige bescherming tegen het coronavirus.

De tweede prik krijgen zij niet na drie weken, maar na vijf weken. Tegen die tijd is naar verwachting weer nieuw Pfizer-vaccin beschikbaar. Hierdoor zijn zoveel mogelijk ouderen zo snel mogelijk te beschermen. Door de Britse variant is naleving van de bestaande regels belangrijker dan ooit, benadrukt GGD Fryslân.

Eén op de drie Friezen houdt zich niet altijd aan 1,5 meter afstand

Niet alle Friezen leven de regels streng na, blijkt uit een enquête in opdracht van het RIVM. Eén op de drie Friezen houdt zich niet altijd aan de anderhalve meter afstand en één op drie blijft drukke plaatsen bezoeken. Vooral op visite bij vrienden of familie vindt ruim de helft van de
mensen het lastig om afstand te houden.

De meeste Friezen vinden dat mensen bijboodschappen doen hen te dicht naderen. Bijna de helft van de ondervraagde Friezen zegt dat thuiswerken geen optie is voor hen. GGD Fryslân ziet dit terug in de cijfers: deze week waren er enkele grote uitbraken bij bedrijven.

Testlocatie verhuist van Bilgaard naar WTC Expo

De GGD verplaatst binnen Leeuwarden de testcapaciteit van de locatie Bilgaard naar WTC Expo. Hierdoor kan die in Bilgaard op 1 februari sluiten. In WTC Expo biedt de GGD ook de snelle antigeentest aan. Met de andere locaties in Fryslân (IJlst, Drachten, Kollum enHeerenveen) blijft de totale testcapaciteit 5.000 personen per dag.

In de voorbije week, de eerste week dat GGD Fryslân aan het vaccineren is, hebben 2343 zorgmedewerkers een prik gekregen. Het aantal tests bedroeg de afgelopen week 10.843, bijna 1400 meer dan vorige week. Met de 1594 infecties van deze week erbij is het coronavirus inmiddels bij 19.589 inwoners van Fryslân aangetroffen.

Deze week is van 20 mensen aan GGD Fryslân emeld dat ze overleden zijn terwijl ze besmet waren. Er zijn 14 ziekenhuisopnames doorgegeven.

Getallen per Fries gemeente:

Het aantal nieuwe positieve tests in de gemeenten in de afgelopen week, met tussen haakjes de vorige week: Súdwest-Fryslân 232 (266), Achtkarspelen 206 (118), Leeuwarden 190 (179), Smallingerland 181 (164), Heerenveen 128 (123), Noardeast-Fryslân 115 (146), De Fryske Marren 110 (77), Opsterland 95 (75), Waadhoeke 82 (79), Tytsjerksteradiel 81 (115), Ooststellingwerf 58 (28), Weststellingwerf 43 (35), Dantumadiel 39 (82), Harlingen 18 (17),Terschelling 10 (14), Ameland 4 (4), Schiermonnikoog 2 (0) en Vlieland 0 (1).

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00