Thumbs Up tegen Blue Monday: met hardlopen maak je endorfinen aan en daar word je ook blij van. Ga dus gerust een rondje joggen. Tip nummer zeven!
Thumbs Up tegen Blue Monday: met hardlopen maak je endorfinen aan en daar word je ook blij van. Ga dus gerust een rondje joggen. Tip nummer zeven! Foto: Johan Vogelzang

Zes tips tegen Blue Monday, voor een Moaie Moandei

Zorg & Welzijn

LEEUWARDEN - De derde maandag van de maand januari wordt internationaal gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. De Britse psycholoog Cliff Arnall heeft de terminologie Blue Monday bedacht, met een volgens hem wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

Zes tips voor een heerlijke maandag:

De Friese afdeling van gezondheidszorg-organisatie GGZ heeft vorig jaar in 2020 enkele interessante tips op internet geplaatst hoe je er juist een leuke dag van kunt maken. Je moet het even weten en aan denken, maar zo is het vaak met psychische zaken. Rondom Vandaag geeft de tips graag aan de lezers door, want depressief zijn is niet de bedoeling. Daar is het leven veel te leuk voor. Maak er voor jezelf een Mooie Maandag van, of zoals we in de Friese taal zeggen: In Moaie Moandei.

Tip #1: Gewoon aan je ritme houden en de dingen doen die je gewend bent te doen op deze dag

Tip #2: Zoek contact met een bekende van je

Tip #3: Wees aardig voor jezelf; gun jezelf iets extra’s vandaag

Tip #4: Maak een wandeling en probeer met je mobiel bijzondere natuurverschijnselen vast te leggen (sneeuwklokje op onverwachte plek, bijzonder doorkijkje etc)

Tip #5: Geef je geliefde, kind, ouder, huisdier een hele dikke knuffel! En laat de oxytocine de rest doen. Dat is het hormoon dat een rol speelt bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier, zoals moederbinding, vriendschappen en romantische interacties.

Tip #6: Zeg elke ochtend, wanneer je je voeten over de rand van je bed zet: “Het wordt een mooie dag”, wacht twee seconden om de gedachte tot je te laten doordringen en... laat je verrassen.

Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 7 uur geleden
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
VOGELS VAN HET DRENTS-FRIESE WOLD Natuur 15 apr, 08:58
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Grip en Glans maakt het leven leuker Zorg & Welzijn 13 apr, 09:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00