"Thuiswerken maakt snoepen verleidelijk", aldus Carin Pranger Foto: eigen foto

Wat zijn jouw goede voornemens?

Zorg & Welzijn

WOLVEGA - Ben jij klaar om 2021 met goede zin te beginnen? Heb jij je goede voornemens al bedacht? Grote kans dat er iets op staat als minder snoepen en meer bewegen. Voornemens die elk jaar terug komen, maar vanwege corona nog actueler zijn. “Ik merk dat bij een aantal cliënten de knop nu echt omgaat. Corona was de motivatie die zij nodig hadden om echt aan hun gezondheid te werken”, aldus Carin Pranger van Diëtistenpraktijk Pranger.

We hebben het vaak in het nieuws voorbij zien komen: een gezonde levensstijl versterkt je immuunsysteem wat je beter weerbaar maakt tegen corona. Uit onderzoek blijkt echter dat in 2020 het tegenovergestelde is gebeurd. Steeds meer mensen zijn ongezonder gaan leven. Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stellen dat rokers meer zijn gaan roken, dat het aantal mensen met overgewicht is gestegen en dat we minder bewegen.

Stress eten door Corona

Dertig procent van de mensen die deelnamen aan het onderzoek is bovendien aangekomen. Een logische verklaring is dat er minder mogelijkheden zijn om te sporten vanwege de opgelegde corona-maatregelen. Verveling en stress spelen ook een rol. Overigens geldt dit niet alleen voor Nederland. Volgens onderzoeksbureau IRI hebben consumenten in Europa tijdens de eerste lockdown 2,2 miljard euro meer uitgegeven aan luxe eet- en drinkproducten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dan gaat het vooral om drank, zoute snacks en chocolade. Het onderzoeksbureau denkt dat tijdens de tweede golf mensen nog meer geneigd zijn zichzelf te trakteren omdat ze in een onzekere periode weer meer binnen moeten blijven.

‘Stel gezond leven niet uit voor een paar oliebollen’

Dat veel mensen juist in deze rare tijden extra snacken is volgens Pranger te verklaren. “Door de onzekerheid en een ander ritme, raken mensen gestrest. Wanneer we gestrest zijn scheiden we het hormoon cortisol af. Dat is een ingewikkeld verhaal, maar dit stresshormoon kan ons verlangen naar snacks vergroten. Stress doet meer dan mensen denken. Het kan er ook voor zorgen dat je niet afvalt, terwijl je toch gezond eet en beweegt.” Het thuiswerken helpt bovendien niet mee. “Dan loop je toch iets makkelijker naar de koektrommel om een tussendoortje te pakken.” Pranger heeft daarvoor een aantal praktische tips. “Haal ten eerste weinig lekkers in huis.” Als het er niet is, dan is die verleiding er ook niet. “En doe gewoon alsof je naar het werkt gaat. Dus zet je lunch en je tussendoortjes klaar die je normaal op kantoor zou eten en wijk daar niet van af. Probeer bovendien op vaste momenten te eten, dan maak je het jezelf een stuk eenvoudiger.”

Extra risico door overgewicht

Toch merkt de voedingsdeskundige dat corona en het belang van een goede levensstijl mensen toch aan het denken heeft gezet. “Ik merk gelukkig dat bij een aantal cliënten de knop nu écht om is gegaan. Een aantal van die mensen begeleid ik al jaren. Corona was de motivatie die zij nodig hadden om aan hun gezondheid te werken. Ze beseffen dat ze door hun overgewicht extra risico’s lopen en willen daar nu wat aan doen.”

Dat komt overeen met de onderzoeksresultaten van het RIVM, waaruit blijkt dat 16 procent van de Nederlanders is afgevallen. Wat kan komen doordat mensen vanwege thuiswerken meer regie hebben over hun dag. Wil jij ook gezonder leven? Probeer minimaal twee tot drie keer in de week te bewegen: het liefst dagelijks. Pranger: “Ga wandelen. Dat is makkelijk om te doen en buitenlucht is goed voor je. Eet daarnaast bewust. Sowieso twee tot drie stuks fruit, 250 gram groenten en vul dat eventueel aan met vitamine D als je te weinig zonlicht krijgt. Onthoudt dat wanneer je gezond eet, je je ook beter voelt. En gebruik de oliebollen niet als excuus, want die verleidingen blijven altijd. Het hele jaar door.”

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00