Afbeelding

Zorggroep de Stellingwerven werkt samen met hun cliënten; niet overnemen maar eigen keuzes maken

Zorg & Welzijn

NOORDWOLDE - Net als volwassenen kunnen ook kinderen te maken krijgen met problemen  in het dagelijkse leven. Voor de omgeving is het vaak moeilijk om in te schatten waar die spanningen en problemen vandaan komen, waardoor ze ‘probleemgedrag’ laten zien. Bij Zorggroep de Stellingwerven zien ze dat en hebben zij daar aandacht voor. Zij bieden in heel Zuidoost-Friesland verschillende behandelingen aan, van individuele psychomotorische therapie tot intensieve ambulante gezinsbehandeling.

Ongeveer vijftien jaar geleden ontstond de visie van Zorggroep de Stellingwerven aan de keukentafel van Marieke Osinga. Samen met een paar cliënten bedacht ze een nieuwe manier van zorg aanbieden; eentje waarbij de cliënt écht centraal staat. De cliënt is de baas over zijn of haar eigen behandeltraject en de begeleider van de Zorggroep ondersteunt daarbij zo goed als kan. De begeleiding van Zorggroep de Stellingwerven werkt ontwikkelings- en competentiegericht. Zij zijn betrokken, vindingrijk en transparant. Er wordt goed geluisterd en gekeken naar wat een cliënt zelf wil kunnen en wat hun doelen zijn. ‘Samen sterk’, het motto van de Zorggroep, vat heel mooi samen waar ze voor staan; niet overnemen, maar samenwerken.

Wat ooit zo klein begon aan een keukentafel in Noordwolde, groeide al snel. Ondanks wat de naam je misschien doet vermoeden, reikt het zorggebied van Zorggroep de Stellingwerven namelijk veel verder dan alleen Oost- en Weststellingwerf. Er zijn ook zorgcontracten met andere Friese gemeenten, zoals Smallingerland, Opsterland, en Súdwest-Fryslân en zelfs gemeenten over de provinciegrens zoals Meppel en Steenwijkerland. Dankzij de nieuwe jeugdwet faciliteren en bekostigen deze gemeenten de zorg voor hun jongste inwoners én de gezinnen om hen heen.

Louise de Vries is teamcoördinator jeugd en verzorgd de intake voor jeugdigen bij Zorggroep de Stellingwerven. Zij ziet dagelijks dat de visie en de missie van de Zorggroep aanslaat: “Ons doel is dat de zorg aansluit bij de behoeften en de wensen van de cliënt. Dit betekent dat we samen met de cliënt doelen opstellen. Deze doelen worden vastgelegd in een behandel- en zorgplan van de cliënt. Het is belangrijk dat iedereen zelf keuzes mag maken, wij willen dit als hulpverlener niet overnemen. We vinden het belangrijk dat een cliënt zelfstandig wordt, en dat gebeurt niet als je alles uit handen neemt.” Deze visie vraagt wel meer flexibiliteit van de hulpverlener, maar daarom werkt het juist goed: “We hebben geen 9-5 mentaliteit, want dat heeft een probleem binnen een gezin ook niet.”

Als teamcoördinator is Louise op de achtergrond betrokken bij het opzetten van een behandeltraject: “Soms zoeken gezinnen of jongeren zelf hulp en komen zo op onze site terecht, waar je je eenvoudig kan aanmelden. Het komt ook voor dat onze hulp ingeschakeld wordt door een gebiedsteammedewerker. ”Bij een aanmelding gaat Louise gelijk aan de slag, het streven is om binnen twee weken een intakegesprek in te plannen, vaak lukt dit al binnen een week. “Daar hebben we bewust voor gekozen, want als je hulp zoekt, dan heb je die hulp gelijk nodig. Niet pas over een paar maanden.” Al voor de intake proberen Louise en team jeugd een goede indruk te krijgen van de zorgvraag van een nieuwe cliënt, waardoor in veel gevallen ook de toekomstige behandelaar al betrokken kan worden in de intake.

Naast hun woonlocaties biedt Zorggroep de Stellingwerven dus ook behandelingen aan voor extramurale cliënten, kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen die niet bij hen wonen. Het is ook mogelijk om al volwassene één van de behandelingen te volgen, maar daarvoor is wel een indicatie nodig. Dat proces duurt langer dan bij kinderen, die vaak al binnen twee weken terecht kunnen. Desondanks staat Zorggroep de Stellingwerven wel altijd klaar voor mensen die op zoek zijn naar hulp. Een belletje mag altijd, geeft Louise aan, ze helpen u graag verder.

Zorggroep de Stellingwerven biedt vier behandelingen aan. Tijdens intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG) helpt een hulpverlener het hele gezin. De hulpverlener is intensief betrokken bij de ouders en de kinderen, de hulpverlener is vaak aanwezig en probeert samen met het gezin problemen bij de wortels op te lossen. Cognitieve gedragstherapie is een behandeling waarbij het gaat over denken en doen. Je leert bijvoorbeeld anders te denken over jezelf of over andere mensen in jouw omgeving. Psycho-educatie leert cliënten meer over hun diagnose en wat dat betekent.

De laatste behandelvorm die Zorggroep de Stellingwerven kan aanbieden is psychomotorische therapie, kortweg ook wel PMT genoemd. Jakko Veenstra is één van de behandelaren die deze therapie geeft en kan precies uitleggen wat het: “Tijdens de behandeling wordt de cliënt in de ervaring gezet d.m.v. sport en beweging, waarbij de cliënt bewust wordt van eigen gedrag en handvatten aangereikt krijgt om met dit gedrag om te gaan. Tijdens een sessie wordt gebruikt gemaakt van verschillende bewegings en ervaringsgerichte activiteiten, zoals sport en spel, buiten wandelen, fietsen of vliegeren, alles wat aansluit bij de hulpvraag van de cliënt. Het belangrijkste is dat je kan experimenteren met nieuw gedrag en verschillende oplossingen, niets is fout.”

Volgens Jakko kunnen kinderen te maken krijgen met opbouwende spanning die ze niet op een goede manier kwijt kunnen: “Volwassenen zien alleen maar het probleemgedrag. Schelden als een opdracht niet lukt, snel huilen als er thuis iets gebeurt, of situaties ontwijken. Vaak weet niemand waar dat gedrag vandaan komt, het kind niet, maar ook de ouders of leerkrachten niet.” Tijdens PMT sluiten we aan bij de cliënt en onderzoeken we waar gedrag vandaan komt en oefent de cliënt hier anders mee om te gaan, om zo opbouwende spanning te verminderen of weg te nemen.

Het is een bijzondere manier om bezig te zijn met je gedrag, zonder dat je veel moet praten: “In gesprek kun je al snel wenselijke antwoorden geven, maar bij sport en spel vergeet je op een gegeven moment dat masker voor te houden. Je ziet dat cliënten hun ware aard tonen, tijdens het aangaan van de activiteit, bijvoorbeeld fanatisme of ontwijkend gedrag. Daar kun je op voortborduren.” Jakko ziet de gymzaal waar de meeste PMT-sessie gegeven worden, als een lab waar je kan experimenteren met gedrag. Hij hoopt dat zijn cliënten oplossingen vinden tijdens PMT die ze ook in het echte leven kunnen gebruiken.

Jakko, Louise en alle andere hulpverleners van Zorggroep de Stellingwerven werken elke dag met de visie van de Zorggroep in hun achterhoofd; ‘Samen sterk’. Zo kunnen ze passende zorg leveren, kleinschalig en betrokken. Op die manier helpen ze hun cliënten op weg naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Ben je benieuwd wat Zorggroep de Stellingwerven kan doen voor jezelf, voor je kinderen of leerlingen? Neem dan contact op. Op de website vind je ook meer informatie over de therapieën die gegeven worden en de visie van de Zorggroep.

www.zgdestellingwerven.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 9 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 15 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 23 apr, 12:00
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00