woensdag 25 november, 2020 18:20
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven

Nog vier appartementen vrij in Zorghuis Wolvega

  Zorg & Welzijn

WOLVEGA - Het Zorghuis Wolvega heeft nog vier appartementen vrij voor mensen met dementie. Het zorghuis is onderdeel van Zorghuizen Noord Nederland, een organisatie die een unieke vorm geeft aan wonen en zorgen voor mensen met dementie.


‘Leven zoals thuis’ is hun motto en ze vinden het belangrijk dat de bewoners zo lang mogelijk nog een onderdeel blijven van de maatschappij. Dat doen ze door bijzondere samenwerkingen aan te gaan met andere zorgverleners uit de regio. Zo mogen bewoners van het Zorghuis in Wolvega gebruik maken van alle faciliteiten die voor de bewoners van Lenna beschikbaar zijn. Het verenigingsleven is daar een belangrijk onderdeel van, maar ook restaurant Bruisss moet zeker genoemd worden. Bruisss is een plek voor samenkomst, waar familie of vrienden samen kunnen komen voor verjaardagen, bijzondere gebeurtenissen of gewoon om een hapje te eten. Dankzij Bruisss en de samenwerking met Lenna blijven de bewoners van het zorghuis nog lang betrokken bij het maatschappelijke leven. Niet langs de zijlijn, maar er echt middenin.

Wat ook uniek is, is dat Zorghuis Wolvega ook veel faciliteiten biedt voor de mantelzorger. Zij weten als geen ander hoe zwaar het kan zijn om te zorgen voor een dierbare. Om het vol te houden, heb je soms even rust nodig, even tijd en een plekje om op adem te komen. Hiervoor biedt Zorghuis Wolvega mantelzorgondersteuning. Een vorm hiervan is kortdurende zorg, waarbij iemand die zorg nodig heeft voor een korte periode kan logeren in het Zorghuis. Tijdens deze periode heeft een mantelzorger even de handen vrij, kan hij of zij even op vakantie bijvoorbeeld, of thuis alles op orde stellen. Ondertussen wordt er in het Zorghuis goed gezorgd voor hun dierbare en mogen zij uiteraard deelnemen aan alle activiteiten die in het Zorghuis en in Lenna worden georganiseerd. Ook mensen die kortdurende zorg nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens het herstel na een ziekenhuisopname, kunnen tijdelijk terecht in het Zorghuis. Er is veel mogelijk en zorghuiscoach Corrie Kooi (E-mail c.kooi@mailznn.nl, Tel. (06) 51 92 58 75) vertelt u er graag meer over.

De visie van Zorghuizen Noord Nederland

Zorghuizen Noord Nederland is op alle vlakken een vernieuwend en unieke woon- en zorgconcept. Het zorghuis in Wolvega staat voor kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Het belangrijkste speerpunt is dat de bewoners van het zorghuis zo lang mogelijk mee kunnen doen met de maatschappij, de regie in handen houden en kunnen leven zoals thuis: “Dat laatste vinden we het allerbelangrijkste,” vertelt Tietsjannie Hamstra, oprichtster van Zorghuizen Noord Nederland, “We willen er alles aan doen dat overgang van thuis wonen naar in een zorghuis wonen zo klein mogelijk maken.”

Dat begint al bij inschrijving. Een zorghuiscoach gaat bij nieuwe bewoners altijd eerst op huisbezoek: “Daar gaan we in gesprek met een nieuwe bewoner maar kijken we ook goed rond; hoe leeft deze mevrouw of meneer, wat zijn hun gewoontes, wat vinden zij belangrijk in hun thuis? We besteden veel tijd aan het volledige plaatje krijgen, zodat onze bewoners zich helemaal thuis voelen als ze bij ons komen wonen.”

Bij Zorghuizen Noord Nederland hebben ze ervoor gekozen om wonen en zorg te scheiden. Dat houdt in dat bewoners het appartement zelf particulier huren en alleen de zorg inkopen bij Zorghuizen Noord Nederland. Doordat ze hun eigen appartement huren, hebben ze ook meer vrijheid. “Bij veel andere verzorgingshuizen moeten bewoners zich steeds aanpassen. Een nieuw bed omdat ze verplicht een hoog laag bed moeten hebben, nieuwe meubels, niets aan de muren, geen huisdieren etcetera. Dan maak je het alleen maar moeilijker,” vindt Hamstra. “Omdat onze bewoners hun appartement particulier huren mogen ze zelf weten wat ze met hun plekje doen. Eigen meubeltjes mogen mee, slapen in je eigen, vertrouwde bed, foto’s van familie en vrienden aan de muur en je trouwe hond of kat mag ook gewoon mee.”

Alles dus om de bewoners zich thuis te laten voelen. Daarnaast vindt Zorghuizen Noord Nederland het ook heel belangrijk dat bewoners zo lang mogelijk blijven meedraaien met de samenleving. Het mooie Lenna-complex in Wolvega biedt een bijzondere uitkomst, hierin schuilt namelijk een kleine en beschermde samenleving van allemaal verschillende mensen met verschillende indicaties. Zo heeft Uniek Talent een aantal appartement waar mensen met een licht verstandelijke beperking wonen en verhuurt Estea ook appartementen voor senioren zonder dementie. Het Zorghuis heeft zijn eigen vleugel, kleinschalige zorg dus, in een grootschalig complex.

Voor meer informatie, ga naar www.zorghuizennoordnederland.nl of neem contact op met zorghuiscoach Corrie Kooi (E-mail c.kooi@mailznn.nl, Tel. (06) 51 92 58 75).

Meer berichten