"Iedereen van jong tot oud verdient goede mondzorg" | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Oost- en Weststellingwerf!
zondag 24 januari, 2021 20:42
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
<p>Mondzorggilde Nederland ondersteunt tandartspraktijken in heel Nederland</p>

Mondzorggilde Nederland ondersteunt tandartspraktijken in heel Nederland

"Iedereen van jong tot oud verdient goede mondzorg"

  Zorg & Welzijn

Maar liefst 22 praktijken verspreid over 17 verschillende locaties in heel Nederland: Mondzorggilde Nederland groeit de laatste jaren enorm. Wat voor oprichter Pieter Bolderdijk begon als een onderzoek, mondde uiteindelijk uit in een prachtig ondersteunend bedrijf in de mondzorg. Mondzorggilde Nederland geeft tandartspraktijken ruimte voor datgene waar het uiteindelijk om draait: de juiste behandeling bij iedere patiënt.


Het runnen van een tandartspraktijk kan soms een tijdrovende bezigheid zijn voor tandartsen en een werkdag eindigt dan vaak niet om 5 uur. Pieter Bolderdijk zag vanuit zijn onderzoek dat veel tandartsen de randzaken van het runnen van een eigen praktijk te veel vinden worden. Door deze drukte, kan de kwaliteit van de behandeling minder goed gewaarborgd worden. Denk aan: nieuwe investeringen, cursussen en tijd voor de daadwerkelijke behandeling. Bolderdijk wilde vanuit zijn expertise hier een oplossing voor bieden. Bolderdijk is namelijk van mening dat iedereen van jong tot oud goede mondzorg verdient. Het uit handen nemen van randzaken binnen de praktijk geeft tandartsen extra ruimte om de focus op de behandeling te leggen.

Praktijken die aangesloten zijn bij Mondzorggilde Nederland worden volledig ondersteunt door de serviceorganisatie van MZGN, onder meer op het gebied van praktijkmanagement, wet- en regelgeving, inkoop, protocollen, ICT en HR. Daarnaast investeert Mondzorggilde Nederland in de nieuwste apparatuur en alles wat bij een tandartspraktijk komt kijken. Zo worden er bijvoorbeeld ook cursussen en bij- en nascholing aangeboden aan de medewerkers. De professionals behouden echter wel altijd zelf de regie over de behandeling, de te gebruiken materialen en de behandeltijd.

Dit is volgens Bolderdijk erg belangrijk: “Het woord gilde zegt het eigenlijk al, het is een samenwerking. Binnen een gilde wordt doorlopend kennis en ervaring uitgewisseld, zodat de specialisten zich blijven ontwikkelen en patiënten nog beter geholpen kunnen worden. Wij willen er gewoon voor zorgen dat de praktijk dit ook zo goed mogelijk kan doen. Eigenlijk merkt de patiënt dus helemaal niet dat wij er achter zitten”. Bolderdijk zegt het ook belangrijk te vinden dat de medewerkers juist behouden blijven voor een praktijk: “De medewerkers werken vaak al jaren met dezelfde mensen en die bouwen een band op samen. Dat geeft de mensen ook het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Dat moet je dan niet wegnemen, maar juist stimuleren”.

Bolderdijk haalt veel voldoening uit het succesvolle bedrijf: “Je ziet dat er weer nieuwe energie komt in de praktijken, doordat ze voorzien worden van de nieuwste apparatuur, maar ook bijgeschoold worden. Dat vind ik geweldig om te zien”. Het feit dat bij een overname ook niet het hele bedrijf op de kop wordt gegooid helpt hier ook bij. De medewerkers voelen geen angst, omdat ze juist versterkt worden in datgene wat ze doen”.

Op het moment heeft Mondzorggilde Nederland een splinternieuwe praktijk geopend in het Business Center Oosterwolde en daar is Bolderdijk erg trots op: “Een praktijk van 300 vierkante meter met alle faciliteiten van dien. Het ligt mooi centraal en is voor veel mensen makkelijk bereikbaar”. Mondzorggilde Nederland wil uiteindelijk de meest gewaardeerde mondinstelling van Nederland worden, zowel door patiënten- als door de aan Mondzorggilde Nederland verbonden medewerkers. Bolderdijk voelt het succes van de formule en wil dit graag verder uitbreiden: “We zien bijvoorbeeld in verpleeghuizen dat zorgafhankelijke ouderen ook onvoldoende geholpen kunnen worden op het gebied van mondzorg, terwijl dit juist een belangrijke groep is om ook te helpen. Nogmaals: wij zijn er voor jong en oud, uiteindelijk willen we zo all-round inzetbaar zijn en een regionale functie realiseren”.

Meer berichten