Afbeelding

Een plek waar je gewoon ‘gewoon’ kan zijn

Zorg & Welzijn

DRACHTEN - Sinds 2018 is er een Odensehuis in Drachten. Het Odensehuis Dirk Baron is een ontmoetingsplaats voor mensen met beginnende dementie, hun naasten en hun omgeving. Hier kunnen ze terecht om hun verhaal te doen en hulp te zoeken, maar ook een plek waar je simpelweg een bakje thee kan drinken met mensen die je écht begrijpen. We spraken met Tessa de Jong, coördinator van Odensehuis Dirk Baron, over dit mooie initiatief.

“Een Odensehuis is een inloophuis waar mensen met beginnende dementie en de mensen om hen heen terecht kunnen voor een gezellig samenzijn, raad, hulp en een luisterend oor,” legt Tessa uit. Het is laagdrempelig en de sfeer is gemoedelijk en gezellig, eigenlijk is iedereen welkom. “Sommige gasten hebben al een diagnose, of nog niet en hebben alleen een vermoeden van (een vorm van) dementie. Eén van onze belangrijkste punten is juist dat een indicatie niet nodig is. Daarnaast zijn familieleden, vrienden en mantelzorgers van harte welkom.”

Inmiddels weten ook zorgprofessionals het Odensehuis te vinden: “Ze komen bijvoorbeeld bij ons om meer te leren over dementie en hoe je daarmee omgaat.” Het Odensehuis zoekt ook zelf de samenwerking met andere organisaties, zodat mensen met dementie overal goed ondersteund worden.

Zijn wie je bent

Het Odensehuis Dirk Baron werd in maart 2018 opgericht op initiatief van ZuidOostZorg en de Kwadrantgroep, met ondersteuning van de gemeente Smallingerland. Het Odensehuis werd vernoemd naar Drachtster Dirk Baron. Hij leed zelf aan dementie en miste een plek waar hij samen kon komen met andere mensen met dementie. Tessa herkent dat ook bij andere bezoekers: “Veel mensen vinden het moeilijk om met dementie om te gaan. Mensen met dementie voelen zich vaak niet begrepen en hebben soms het gevoel dat ze steeds minder deel mogen zijn van de samenleving. In het Odensehuis kunnen ze gewoon weer even ‘gewoon’ zijn. Ze kunnen hier zijn wie ze zijn, zonder oordeel. Sommige gasten geven aan dat het Odensehuis voor hen voelt als een tweede huis, een mooier compliment kun je eigenlijk niet krijgen.”

Tessa zelf maakte kennis met het Odensehuis Dirk Baron omdat ze als maatschappelijk werker eens door een cliënt werd meegenomen: “Ik vond het een belangrijk en mooi initiatief. Toen de vacature langskwam heb ik niet getwijfeld, ik wilde heel graag deel uitmaken van het goede werk dat ze hier doen.”

Het Odensehuis is ondergebracht bij Sûnenz, het vroegere Bertilla, en is open op maandag en donderdag van 10.00 tot 16.00. Iedereen is van harte welkom om langs te komen en het is mogelijk om ook mee te eten met de lunch. Een afspraak maken is niet nodig, maar met betrekking tot corona wordt wel gevraagd om contactgegevens achter te laten.

In het Odensehuis voelen mensen met dementie zich begrepen, maar in de samenleving stuiten ze vaak op onbegrip. Veel mensen weten niet hoe ze kunnen omgaan met mensen met dementie, of hoe te handelen als ze een verward of verdwaald persoon tegenkomen op straat. De Alzheimerstichting heeft hiervoor een online cursus bedacht dat je handvaten geeft wanneer zoiets gebeurd. Die kun je vinden op www.samendementievriendelijk.nl. Tessa heeft ook nog een tip: “Behandel iedereen met respect en vraag gewoon of je wat voor iemand kan betekenen. UIteindelijk zijn we allemaal volwaardig mens.”

Meer informatie over het Odensehuis Dirk Baron kun je vinden op www.Odensehuisdrachten.nl

Afbeelding
Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt blauw vanwege jubileum Canadian Royal Airforce Politiek 18 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 21 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00