Sommige ex-coronapatiënten hebben last van haaruitval
Sommige ex-coronapatiënten hebben last van haaruitval Foto: Wendy Burchfield via Flickr

Haaruitval onverwacht gevolg van corona

Zorg & Welzijn

Als je ziek bent, of bent geweest, door COVID-19 kun je een heel scala aan symptomen ervaren. Van de gebruikelijke verkoudheidsklachten en koorts tot misselijkheid, diarree en het verlies van smaak. Recentelijk spreken ook steeds meer ex-patiënten zich uit over een wel heel bijzonder verschijnsel van het virus; haarverlies.

Vooral vanuit de Verenigde Staten, waar inmiddels bijna een kwart van alle besmettingen plaatsvinden, komen steeds meer verhalen van ex-patiënten die letterlijk met hun handen in het haar zitten. Hoewel haarverlies geen officieel symptoom is van corona en in alle gevallen pas nadat men zich weer beter voelt opduikt, lijkt het toch een hele patiëntengroep met elkaar te verbinden. Hoe kan het dat een luchtwegvirus zich ook bemoeid met ons haar?

Volgens de Thuisarts kan haaruitval door verschillende dingen worden veroorzaakt. Denk dan bijvoorbeeld aan ziektes, een te laag gewicht, het gebruik van medicijnen, chemo, een ijzertekort wanneer je bewust of onbewust aan je haren trekken. Een andere belangrijke factor is stress, en dat lijkt in dit geval de veroorzaker te zijn van haarverlies na corona. Volgens de Amerikaanse website WebMD zeggen meerdere experts dat veel (ex-)coronapatiënten lijden aan telogen effluvium. Dit is het tijdelijk uitvallen van haar dat veroorzaakt wordt door fysieke of emotionele stress, hoge koorts of gewichtsverlies, toevallig allemaal wél symptomen van COVID-19. Telogen effluvium gebeurt meestal pas een aantal maanden na een stressvolle gebeurtenis (bijvoorbeeld het krijgen van corona) en is te herkennen aan haarverlies over de gehele hoofdhuid (dus niet alleen de kroon) én dat je meer haar verliest dan normaal (normaal is ongeveer 50-100 haren per dag). Ook mensen die geen corona hebben gehad, maar wel bijzonder veel stress hebben gehad door corona, de lockdown, spanning op het werk, etc, kunnen maanden daarna opeens haarverlies ervaren. Er is nog iets dat dit probleem alleen nog maar groter maakt. De komst van corona viel gelijk met de periode waarin mensen sowieso al meer haren kwijt raken (mensen verharen, net als dieren, meer in de lente en herfst). Dat versterkte de gevolgen van telogen effluvium.

Wat kan ik doen tegen haaruitval?

Hoewel haaruitval best gênant kan zijn, is het niets om je voor te schamen. Experts raden aan om dit probleem niet zelf op proberen te lossen, maar even langs de huisarts te gaan. Hij of zij kan onderzoeken of jouw haaruitval inderdaad wordt veroorzaak door stress, of misschien toch door een andere reden. Door je leefgewoontes te bestuderen en te veranderen (bijvoorbeeld door gezonder te eten, meer te bewegen of beter te slapen) zorg je beter voor jezelf en heb je waarschijnlijk op de langere termijn al minder last van uitval. Meestal lost het lichaam (als je er goed voor zorgt) haaruitval door telogen effluvium zelf op. Je zult ervaren dat je op den duur minder haaruitval krijgt en het haar groeit meestal snel weer bij. Andere hebben er langer last van, vooral al ze voor langere tijd worden blootgesteld aan stress. Denk dan bijvoorbeeld aan zorgmensen. Als je je zorgen maakt over haaruitval, twijfel dan niet en ga in gesprek met je huisarts. Samen kunnen jullie op zoek naar een oplossing.

Afbeelding
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 6 minuten geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 18 uur geleden
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement gisteren
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 23 apr, 08:00
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00