Afbeelding

Na al die maanden geen enkele besmetting; Zorghuizen Noord Nederland is trots op bewoners, familie en personeel

Zorg & Welzijn

WOLVEGA - Het is geen makkelijke periode geweest in de verzorgingshuizen van Nederland. Ook bij Zorghuizen Noord Nederland in Wolvega, dat eigenlijk in juni feestelijk haar deuren wilde openen, hebben ze alles op alles moeten zetten om het coronavirus buiten de deur te houden. Met succes! De afgelopen periode is bij zowel de bewoners als het personeel geen enkele corona besmetting geconstateerd. Na een roerige periode is het tijd om terug te blikken. 

Zorghuizen Noord Nederland is een unieke manier van zorgen voor mensen die lijden aan dementie. Ze vinden het belangrijk dat hun bewoners middenin de samenleving blijven staan en zorgen ervoor dat mensen tot op hoge leeftijd, ook als ze kwetsbaar zijn, in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. De Zorghuiscoaches van Zorghuizen Noord Nederland kijken dus naar de thuissituatie waar hun bewoners weg komen en houden dat altijd in het achterhoofd. Zijn er gewoontes die heel belangrijk voor ze zijn? Bepaalde voorwerpen waar nieuwe bewoners veel waarde aan hechten? Kortom, Zorghuizen Noord Nederland zet alles op alles om een echt ‘thuis’ te creëren voor haar bewoners. Dat doen ze in een kleinschalige setting, waar ze persoonsgerichte zorg bieden voor extra kwetsbare mensen met dementie. Het ervaren welbevinden van de bewoners staat hierin altijd centraal. 

Het zorghuis in Wolvega, aan Lenna 141, zou afgelopen maand nog feestelijk worden geopend. Helaas gooide de lockdown roet in het eten. Tietsjannie Hamstra, initiatiefneemster en bestuurder van Zorghuizen Noord Nederland, vertelt over die gekke tijd: “Dat was wel even een dingetje inderdaad. We moesten ons gelijk afvragen; hoe gaan we dit nu doen.” Gelukkig had het team het nieuws goed in de gaten gehouden en had men zich al voorbereid op wat ging komen, maar leuk was het niet. 

“We hebben gelijk een coronateam in het leven geroepen,” gaat Tietsjannie verder, “in het begin kwamen we veel bij elkaar, later om de veertien dagen, maar elke keer weer met doel om de zorg voor onze bewoners zo goed mogelijk te laten verlopen.” Transparantie richting de familie van hun bewoners is voor Zorghuizen Noord Nederland een essentieel aspect van zorg en dus hebben ze gelijk vanaf het begin open kaart gespeeld: “We hebben een nieuwsbrief ontwikkeld die elke twee weken richting de familie ging. Daarin stond duidelijk wat de ontwikkelingen waren en welke bezoekregeling we aanhielden. Natuurlijk is transparantie altijd een belangrijke zaak voor ons. Zo geven we familie toegang tot het Elektronisch Cliënt Dossier, die ze op elk moment van de dag kunnen raadplegen.”

Communicatie met familie is natuurlijk ook ontzettend van belang voor de bewoners van Zorghuizen Noord Nederland. Vanaf het begin heeft het team alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat familieleden gewoon contact konden houden met hun geliefde. Allereerst door iedereen een device aan te bieden waarop ze (eventueel met instructie van een medewerker) konden beeldbellen. Later werd er in een leegstaand appartement een ruimte gecreëerd waar ze elkaar weer konden zien. 

Een compliment voor de teams van Zorghuizen Noord Nederland is ook zeker op zijn plek. Belangeloos hebben zij hun eigen sociale leven even op pauze gezet om de bewoners op hun werk te beschermen. Tietsjannie: “Ze hebben gelijk hun verantwoordelijkheid genomen. Al onze collega’s zijn in thuisquarantaine gegaan en zijn de eerste paar weken nergens anders geweest dan thuis en op hun werk. Dat verdient zeker respect.” Wie overigens ook respect verdienen, zijn de familieleden van de bewoners. “Het zal voor hen zeker niet gemakkelijk zijn geweest, maar iedereen heeft zich netjes aan de regels gehouden.” Mede door de inzet van personeel en familieleden wist Zorghuizen Noord Nederland corona buiten de deur te houden. Geen enkele bewoner of personeelslid is getroffen door het virus, en daar zijn ze zeker trots op!

Tijdens de lockdown hebben de medewerkers ervoor gezorgd dat de spirit omhoog bleef. Als team hebben ze allemaal activiteiten georganiseerd voor de bewoners. Zo is er een fitnesshoek ingericht met hometrainers waar iedereen even lekker kon bewegen en konden de bewoners vanaf hun balkon genieten van een aantal kofferbak-optredens. De zorghuiscoaches, die even geen huisbezoeken konden doen, hebben die extra tijd geïnvesteerd in extra persoonlijke aandacht en ook families hebben van buitenaf allemaal leuke dingen georganiseerd voor de bewoners. Een kaartenactie zorgde ervoor dat zowel bewoners als medewerkers dagelijks werden verblijd met een hele stapel kaarten. Kortom, Zorghuizen Noord Nederland is de coronacrisis écht samen doorgekomen. 

Nu zit Zorghuizen Noord Nederland alweer in de laatste versoepeling. Het zorghuis aan Lenna 141 is van het slot af. Bewoners en familieleden mogen elkaar weer zien en bezoek is weer mogelijk. “We zijn nu zover dat ze gewoon weer met elkaar naar buiten mogen. We vragen ze nog wel of ze in rustige gebieden willen blijven en nog even terrasje willen vermijden, maar binnenkort gaat dat ook veranderen. Daarnaast zijn fysiotherapeuten en de pedicure alweer welkom in het zorghuis” Vanaf 3 juli worden de regels weer versoepeld en mogen bewoners ook weer op bezoek bij hun familieleden of in de buitenlucht een kopje koffie of een borreltje nemen. Dan mogen bewoners ook weer naar de kapper. Dan is het weer bijna normaal.

Een ander belangrijke versoepeling dat staat te gebeuren is dat er weer nieuwe bewoners welkom zijn. In Wolvega zijn er nog een twee appartementen vrij in het zorghuis. Dit is een kleinschalige plek in een grootschalig appartementencomplex. Zorghuiscoach Corrie Kooi vertelt u graag over wat de zorg van Zorghuizen Noord Nederland precies inhoudt. 

Zorghuis Noord Nederland in Wolvega is gevestigd in Lenna. Lenna is een appartementencomplex met zelfstandige seniorenwoningen. Ook hier zijn nog meerdere appartementen beschikbaar. Ga voor meer informatie over deze appartementen naar www.woneninlenna.nl. Lenna is onlangs compleet gerenoveerd. Hun initiatief Bruisss is een ontmoetingsplek voor alle bewoners die in Lenna wonen. Er is een groot restaurant van waar oa mensen met een licht verstandelijke beperking met de pollepel zwaaien, een winkeltje, een mooi terras dat inmiddels weer open is, en een woonkamer waar je elkaar kan ontmoeten of familie en vrienden kan uitnodigen. Bewoners van Zorghuis Wolvega mogen uiteraard gebruik maken van alle faciliteiten die aanwezig zijn in Lenna. 

Zorghuis Wolvega Lenna complex
Lenna 141
8471 MX Wolvega
Tel. (06) 39 63 98 55
www.zorghuizennoordnederland.nl

Zorghuiscoach van het Zorghuisteam in Wolvega, Lenna is Corrie Kooi
E-mail c.kooi@mailznn.nl
Tel. (06) 51 92 58 75

Corrie Kooi Zorghuiscoach van het Zorghuisteam in Wolvega, Lenna
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 10 minuten geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 10 minuten geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 14 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 22 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport gisteren
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00