Afbeelding

Deze week één coronabesmetting in onze provincie

Zorg & Welzijn

Voor het eerst in zes weken is een bewoner van een Fries woonzorgcentrum positief getest op corona. Een medewerker in een ander verpleeg- en verzorgingshuis bleek eveneens het virus te hebben. Waar verder alle cijfers laag bleven, vielen deze ontwikkelingen de afgelopen week op in onze provincie.

Bij de beide Friese woonzorgcentra in Lemmer en Kollum is het contactonderzoek gaande. Dit heeft nog geen andere positieve tests opgeleverd. Over de hele linie beleefde Fryslân de rustigste coronaweek sinds iedereen met klachten zich vanaf 1 juni kon laten testen. Er waren vier mensen bij wie het virus is vastgesteld. Vorige week waren dit er nog negen. 

Getest in Leeuwarden, Sneek en Drachten
De afgelopen week zijn in Leeuwarden, Drachten en Sneek 1480 mensen op corona getest (vorige week 1369). Minder dan een half procent bleek het virus te dragen. Met het warme weer liep de temperatuur in de testtent in Leeuwarden te hoog op. Vandaar dat een deel van de tests is verplaatst naar Drachten.

Het laatste sterfgeval van iemand met corona dat bij de GGD is gemeld, dateert van 2 juni. In totaal zijn er in Fryslân 69 mensen overleden aan corona. Bij 614 inwoners van Fryslân is het virus aangetroffen. Er waren deze week geen ziekenhuisopnames.

Van de versoepelingen van de laatste weken is geen effect terug te vinden in de testcijfers. Dat geeft nog geen garantie voor de komende periode. Een nieuwe coronagolf is niet uit te sluiten. Om daar goed op voorbereid te zijn, treft de GGD een aantal voorzorgsmaatregelen. Zo komt er extra scholing voor leidinggevenden en medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen. De ervaringen van de afgelopen periode komen hierbij aan de orde. 

Afstand houden blijft belangrijk
Verder blijft het van belang om afstand te houden, handen te wassen en bij klachten thuis te blijven en via 0800-1202 een test aan te vragen.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 5 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00