Afbeelding
Foto: Gemeente Heerenveen

'Regering moet tekorten in jeugdzorg en wmo oplossen'

Zorg en Welzijn

De gemeente Heerenveen vindt dat de nationale overheid de tekorten in de jeugdzorg en de wmo (Wet maatschappelijke Ondersteuning) moet oplossen. Dat staat in de perspectiefnota waar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen donderdag 4 juni mee hebben ingestemd.

Voor 2021 heeft de gemeente een positief resultaat van € 467.000. Door de grote onzekerheden in de jeugdzorg en wmo is het financieel perspectief na 2022 nog niet sluitend. Wethouder financiën Hans Broekhuizen: “We kunnen het komende jaar blijven investeren, maar het Rijk zal nu de afspraken moeten nakomen om de tekorten in de jeugdzorg en wmo op te lossen”. 

Signaal aan de rijksoverheid
Er blijven grote zorgen over de financiën voor met name de jeugdzorg. “Ondanks dat we de afgelopen jaren extra geld beschikbaar hebben gesteld voor de jeugdzorg, moeten we ook voor de komende jaren extra geld vrijmaken”, zo geeft wethouder Hans Broekhuizen aan. Door deze onzekerheden is het financieel perspectief vanaf 2022 nog niet sluitend. Dit komt met name omdat de tijdelijke rijksbijdrage voor jeugd na 2021 ophoudt.

“Door nu het meerjarenperspectief niet sluitend te maken, willen we een signaal afgeven aan de rijksoverheid. We roepen hen op de rijksbijdrage voor het sociaal domein beter af te stemmen op de werkelijke kosten”.

Investeren in de toekomst
Nieuw dit jaar is de Strategische agenda en bijbehorende Investeringsagenda. In de strategische agenda wordt 20 tot 30 jaar vooruit gekeken. Hans Broekhuizen: “Op deze manier zetten we de schaarser wordende financiële middelen die we beschikbaar hebben op de juiste manier in”. Voor het doen van investeringen wordt jaarlijks ongeveer € 1 miljoen vrijgemaakt.

Coronacrisis
Ook de huidige coronacrisis is van invloed op het financiële perspectief van de gemeente Heerenveen. Hans Broekhuizen: “Maar op dit moment zijn deze mogelijke effecten nog onvoldoende inzichtelijk. Deze effecten zijn daarom niet opgenomen in de perspectiefnota”.

BesluitvormingDe perspectiefnota, strategische agenda en investeringsagenda worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd. Op 18 juni spreekt de commissie over de financiële stukken. Dan kunnen de commissieleden vragen stellen aan het college. Vervolgens neemt de gemeenteraad op 2 juli een besluit.

Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 16 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur gisteren
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 18 apr, 08:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00