Afbeelding

Geen-dieetdag: voor één dag niet op de weegschaal en geen calorieën tellen

Zorg en Welzijn

FRIESLAND - Het is vast aan u voorbij gegaan maar vandaag was het geen-dieetdag. Een dag om even niet te denken aan calorieën, koolhydraten, vetten en de weegschaal. Het is voor veel mensen ondenkbaar, zeker nu we onze summerbody klaar moeten maken. Toch is dieetcultuur ook schadelijk. RondOm duikt in de oorsprong van deze dag.

Internationale geen-dieetdag is een jaarlijkse dag om jezelf en je lichaam te leren accepteren hoe het is. Daarbij ligt ook de focus om dikke mensen en mensen met andere vormen als jij te accepteren. De organisatoren vinden het belangrijk om een gezonde levensstijl te promoten waarbij niet de nadruk ligt op afvallen en dus zo dun mogelijk te worden, maar te eten wat je lichaam nodig heeft zonder dat je jezelf daarbij belangrijke voedingsstoffen ontneemt. Ze willen met deze dag niet alleen informatie geven over gezond leven, maar ook laten zien hoe schadelijk diëten kan zijn en wat de invloed is van de dieetcultuur die er in de Westerse wereld bestaat. Het idee is dat je één dag niet je dieet volgt en niet op de weegschaal staat. 

De geschiedenis van geen-dieetdag

Het is een internationale feestdag dat in Nederland nog vrij weinig bekendheid heeft. Bij onze buren aan de andere kant van het water, Groot Brittannië, wordt het wel meer gedragen. Hier is het in de jaren ‘90 ook begonnen. International No Diet Day, kortweg INDD, ontstond in 1992 en werd in eerste instantie georganiseerd door een paar feministische groeperingen. Zij zorgden ervoor dat het ook in andere landen kwam en zo groeide het uit tot de dag dat het nu is. Verschillende Engelse goede doelen, zoals International Size Acceptance Association (ISSA) en de National Organisation for Women (NOW), verbonden zich aan de dag. Later ontwikkelden zij zelf dagen om stil te staan bij hetzelfde probleem. Op 24 april was het bijvoorbeeld International Size Acception Dag (accepteer je eigen en andermans figuur) en begint in de herfst de ‘Love Your Body’ campagne van NOW.

De dag was het idee van Mary Evans Young. Nadat ze zelf worstelde met anorexia zette ze zich in om mensen te helpen hun lichaam te accepteren. Ze putte energie uit haar eigen verleden, waarin ze gepest was omdat ze dik was en uit gesprekken met andere vrouwen. Het irriteerde haar dat de vrouwen tijdens de lunch- of koffiepauzes steeds zeiden: “eentje kan geen kwaad,” of “eigenlijk mag ik dit niet,” of “vooruit, eentje, wat ben ik toch slecht”. Young vroeg al die vrouwen wat er zou gebeuren als ze de energie die ze aan diëten zouden besteden, ook in hun carrière of gezin zouden stoppen. 

Er gebeurde in Youngs leven nog een aantal dingen die haar aanzette tot het organiseren van de geen-dieet dag. Zo zag ze op tv drie vrouwen die een operatie ondergingen om af te vallen. Eentje had complicaties maar ging toch door en ging zelfs nog tweemaal onder het mes. Young ergerde zich aan het feit dat die vrouwen ondanks alles zo graag wilden afvallen. Daarnaast las ze een maand later een nieuwsbericht. Een tiener had zichzelf opgehangen omdat ze gepest werd en niet dun genoeg was. 

Het idee om een dag in te zetten om (jonge) vrouwen te inspireren begon zo en ook nu zijn het nog vooral feministische groepen die deze dag vieren. 

Dieetcultuur

Dieetcultuur is een cultuur waarin mensen het belangrijk vinden dat je er dun en gespierd uitziet. Hierbij gaat gewicht en vorm boven algemene gezondheid en welzijn. Niet iedereen die dieet draagt bij aan dieetcultuur maar het zijn vaak subtiele dingen die we doen of zeggen waardoor we indirect zeggen dat dik zijn slecht en ongezond is. Denk bijvoorbeeld aan iemand die binnen de schoonheidsidealen is maar zegt: “Ik ben zo dik”, maar ook tegen een dikke vriend zeggen: “Zou je dat nou wel eten?”

Dat zijn de kleine dingen, maar ze hebben grote gevolgen. Als je voor jou gevoel nooit dun genoeg kan zijn, is de kans groot dat je een eetstoornis ontwikkelt. Naar schatting lijden er in Nederland alleen al 200.000 mensen aan een eetstoornis. Daarnaast heeft het medische gevolgen. Veel diëten halen bijvoorbeeld één voedingsgroep uit je dieet, waardoor je wel afvalt maar waardoor je lichaam ook permanent een voedingsgroep mist. Dikke mensen ervaren ook vaak discriminatie bij de huisarts, omdat zij niet verder willen kijken dan hun gewicht. Zo zeggen ze vaak eerst dat de patiënt maar wat moet afvallen voor ze naar de echte oorzaak van de klachten willen kijken. 

Natuurlijk moet iedereen weten wat hij of zij zelf doet en is het goed om in de gaten te houden wat je eet. Diëten kan daarbij een goede tool zijn. Toch is het ook belangrijk om stil te staan bij de gevaren van diëten. Dat kan vandaag. 

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 6 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 8 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00