Afbeelding
Foto: Eigen foto.

‘Mijn droom is om profvoetballer te worden’

Sport

OOSTERWOLDE - Veel jonge voetballers hebben de droom om later prof te worden, maar voor weinig is die droom echt weggelegd. Ruben Buikema, veertien jaar, is echter al goed onderweg. Hij voetbalt al vijf jaar bij SC Cambuur en traint daarom vier keer in de week op de velden van de Leeuwarder club. RondOm de Stellingwerven ging met hem het gesprek aan over het leven van een jong talent en zijn dromen: “Als het lukt wil ik mijn debuut maken bij het eerste van SC Cambuur. Daarna zien we wel. Ik ben fan van FC Groningen, dus ik zou het ook fantastisch vinden om daar te spelen.”

Ruben is tien jaar wanneer hij door SC Cambuur wordt gescout. Hij weet nog goed hoe dat ging: “Ik kwam uit school en er lag een brief voor mij op de mat. Daarin stond dat ik was uitgenodigd om mee te trainen met de Voetbalschool van Cambuur.” De Voetbalschool is een traject voor jonge, talentvolle voetballers. Ze krijgen de mogelijkheid om op hoog niveau mee te trainen, maar spelen eerst nog gewoon bij hun eigen team. “Ik weet nog dat ik best zenuwachtig was voor die trainingen, want je wilt een goede indruk achterlaten. Na een paar trainingen had ik een gesprek met de trainer, die mij vertelde dat ik goed genoeg was om mee te doen met de Voetbalschool. Ik was superblij!”

Sindsdien is Ruben betrokken bij Cambuur, eerst bij de Voetbalschool en later bij selectieteams. Hij vertelt dat hij in het begin wel even moest wennen aan het niveau van de club: “Een hele andere ervaring dan het team in Oosterwolde waar ik mee speelde, maar het went snel.” Bij Cambuur ontwikkelde Ruben zich als een aanvallende en technische speler die het liefst op het middenveld staat. Zijn diepteballen, bijvoorbeeld naar links- of rechtsbuiten, zijn zijn kracht.

De veertienjarige middenvelder speelt bij O14, terwijl hij qua leeftijd eigenlijk bij O16 hoort: “Ik ben nog redelijk klein en ook nog niet zo fysiek als de jongens die al in O16 spelen. Bij O14 kan ik mij verder ontwikkelen. Het is alleen jammer dat ik geen competitiewedstrijden mag spelen omdat ik niet meer in aanmerking kom voor de dispensatieregels van de KNVB, omdat ik daarvoor te oud ben, maar ik ga altijd wel kijken.” Uiteraard speelt Ruben wel met oefenwedstrijden mee. Op de trainingen leert hij veel, niet alleen op technisch gebied, maar ook mentaal: “Ik leer bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om snel om te schakelen. Als je balverlies leidt, dan moet je er gelijk weer achteraan om de bal weer terug te halen.”

Prof worden, dat is de droom van Ruben: “Als het lukt, wil ik mijn debuut maken bij het eerste van SC Cambuur. Daarna zou ik graag willen spelen bij FC Groningen, mijn favoriete Nederlandse club. Het lijkt mij ook mooi om in het buitenland te spelen, maar voor nu wil ik mij graag bij Cambuur ontwikkelen.” Je moet er natuurlijk ook wel wat voor over hebben, school en vrienden combineren met vier keer in de week trainen, dat is niet niets: “Dat vind ik wel moeilijk soms, dat ik minder met vrienden kan afspreken of minder vrije tijd heb, maar uiteindelijk heb ik dat ervoor over. Gelukkig begrijpen mijn vrienden mij wel en denkt mijn school, ik zit in klas twee op Piter Jelles De Dyk in Leeuwarden, goed met mij mee.”

Ruben heeft nog wel een tip voor andere jonge kinderen die ook willen leven als een prof: “Doe waar je goed in bent, uiteindelijk komt het wel.”

Afbeelding
Afbeelding
Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt blauw vanwege jubileum Canadian Royal Airforce Politiek 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 17 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 19 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00