Sjinkie Knegt.
Sjinkie Knegt. Foto: KNSB

Landenteams shorttrack winnen halve finales en door naar WK-finale morgen

Sport

DORDRECHT - De Nederlandse landenteams bij de mannen en bij de vrouwen - met in elk team Friese inbreng - hebben zich vandaag bij de wereldkampioenschappen shorttrack aan het eind van de wedstrijddag met elk een overwinning in hun halve finale, zich geplaatst voor de finale van deze ‘relay’ die morgen plaatsvindt in de schaatshal van Dordrecht.

De heren wonnen hun halve finale zeer overtuigend en hielden Hongarije, Kazachstan en Frankrijk ogenschijnlijk eenvoudig achter zich. De Nederlanders - met daarin de drie Friezen Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma én import-schaatsFries Jens van het Wout - gingen bijna de hele race over 5.000 meter aan de leiding. Frankrijk nam eventjes de leiding over na drie minuten schaatsen, Nederland lag eventjes derde, maar een straffe inhaalactie van Daan Breeuwsma zorgde weer voor de koppositie die niet weer uit handen werd gegeven.

Het team van bondscoach Jeroen Otter versnelde en racete magistraal naar de overwinning in de halve finale. Nummer twee Hongarije finishte op respectabele afstand als tweede en zal zondag ook meedoen in de finale van de relay.

Dames ook eerste in hun halve finale

Het damesteam van Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries heeft zich ook als eerste geplaatst voor de finale van zondag. De tweede plek waarop ze afstevenden achter Italië dat voorop schaatste was ook voldoende voor plaatsing, maar als een duveltje uit een doosje wist Suzanne Schulting bij de finish haar schaats als eerste over de finishlijn te steken en de Italiaanse Arianna Fontana te verslaan.

Zondag zijn de finales van de relay bij het WK Shorttrack in Dordrecht. Ook de individuele afstandtitels van 1.000 en 3.000 meter staan voor de dames en heren nog op het programma én natuurlijk de allround wereldtitel voor diegene die op alle vier persoonlijke afstanden de meeste punten heeft gescoord.

Individuele tussenstand in klassement:

Bij de dames is er op papier geen onduidelijkheid wie de wereldtitel gaat winnen, want Suzanne Schulting gaat met twee zeges ongenaakbaar aan de leiding met 68 punten. alleen een val kan haar zondag nog van de titel afhalen, als ze overeind blijft is de allroundtitel binnen. Uiteraard wil Suzanne gewoon alles winnen, dus het is duidelijk waar ze voor gaat.

Itzhak de Laat vierde in tussenklassement

Bij de mannen kan de Leeuwarder Itzhak de Laat die in Heerenveen woont, in principe nog steeds het eindklassement winnen ondanks zijn val op de 500 meter zaterdagmiddag. Op de 1500 meter won hij eerder op de dag zilver en met die 21 punten op zak staat hij nu vierde in het tussenklassement.

De Canadees Charles Hamelin, drievoudig olympisch en dertienvoudig wereldkampioen, en de Hongaar Shaoang Liu wonnen beiden een afstand en gaan met 36 punten aan de leiding. Sjinkie Knegt, de Schicht uit Bantega, kreeg in de halve finale op de 1500 meter een penalty vanwege een botsing met een Kazachstaan. Volgens Knegt onterecht en volgens TV-commentator en shorttracker Niels Kerstholt was dat onterecht.

Sjinkie uitgeschakeld voor klassement, maar zondag sowieso kans op Relay-goud

In de kwartfinale van de 500 meter gebeurde praktisch hetzelfde en ditmaal kreeg de Kazachstaan een penalty en werd de gevallen Sjinkie toch nog toegevoegd aan de deelnemers bij de halve finale. Daarin ging Sjinkie in het achterveld als nummer vijf onderuit en nam per ongeluk de Canadees Hamelin mee in zijn val. Sjinkie kreeg een penalty waar hij het niet mee eens was en Kerstholt eveneens.

Niet dat Sjinkie gewonnen zou hebben, hij is niet in die topvorm van een paar jaar geleden, maar het klopt gewoon niet. “Ik rij hartstikke goed, maar de scheidsrechter is niet capabel genoeg om een wedstrijd te fluiten. Hij past de oude regels toe. Ik word nu twee keer hard genaaid door een regel die niet wordt nageleefd”, brieste de 31-jarige Schicht van Bantega voor de camera’s van de NOS.

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00