Siem de Jong, maker van het Heerenveense doelpunt.
Siem de Jong, maker van het Heerenveense doelpunt. Foto: SC Heerenveen

Heerenveen speelt weer gelijk in ‘Derby van het Noorden’

HEERENVEEN - Een doelpunt van Siem de Jong in de eerste helft en een treffer van Tomás Suslov in de tweede helft betekende een 1-1 gelijkspel in de derby van het noorden, tussen sc Heerenveen en FC Groningen. Het was geen spetterende wedstrijd zoals vorige week het bekerduel (4-3) tegen Feyenoord, helaas. Plaats nummer tien op de ranglijst van de eredivisie is momenteel ook niet zo spetterend van sc Heerenveen.

De nummer zes van de eredivisieranglijst FC Groningen speelde minder aanvallend - vooral in de eerste helft - en dat was ook een verschil met Feyenoord. Groningen kende personele problemen en liet in de eerste helft Heerenveen het spel maken. Voor een attractieve wedstrijd geldt: it takes two to tango. Na de pauze schudden de Groninger gasten het voorzichtige juk van zich af en wist het voor de gelijkmaker te zorgen.

Het complete verslag van de wedstrijd, van de website van sc Heerenveen luidt als volgt:

Voor de vijfde keer op rij eindigde de Derby van het Noorden in het Abe Lenstra stadion zondagmiddag in een gelijkspel. Onlogisch was dat niet, want sc Heerenveen en FC Groningen waren elk een helft lang beter dan de provinciebuur. Beide ploegen drukten het overwicht uit in één doelpunt, waardoor de noordelijke clubs de punten opnieuw moesten delen (1-1).

0-0, 1-1, 1-1 en 1-1. Dat waren in chronologische volgorde de uitslagen van de vorige vier ontmoetingen tussen sc Heerenveen en FC Groningen in Friesland. Dat de jongste editie wederom in een remise eindigde, was dus niet heel vreemd. De ploeg die aanvankelijk een einde wilde maken aan die reeks zonder zege was sc Heerenveen.

Zonder groots te spelen was sc Heerenveen in de eerste helft de bovenliggende partij. Met Lasse Schöne als centrale man op het middenveld hadden de Friezen het duel onder controle. Het was ook Schöne die het dichtst bij de openingstreffer was, maar tweemaal stond een Groninger in de weg (Sergio Padt en Bart van Hintum).

Beide ploegen leken zonder goals de kleedkamers op te zoeken, totdat Siem de Jong een aanval uit het boekje afrondde. Op aangeven van Henk Veerman schoot de matchwinner van woensdag tegen Feyenoord met links raak in de korte hoek (1-0).

Rollen omgedraaid in de tweede helft

Met Rodney Kongolo binnen de lijnen in plaats van Schöne begon sc Heerenveen aan de tweede helft. FC Groningen, dat voor rust geen kans creëerde, kroop na de pauze uit de schulp. De groen-witten drongen de Friezen naar achteren en kregen mogelijkheden om te scoren. Invaller Paulos Abraham gleed de bal bij de tweede paal naast en spits Jørgen Strand Larsen trof met een kopbal de lat.

De thuisclub kwam er niet meer aan te pas. De gelijkmaker kon niet uitblijven en bleef niet uit: Tomás Suslov knalde van afstand raak en bezorgde zijn ploeg daarmee een punt (1-1).

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Dresevic, Bochniewicz, Kaib; Halilovic, Schöne (46. Kongolo), De Jong, J. Veerman; H. Veerman, Van Bergen (85. Nygren).

Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 2 uur geleden
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 2 uur geleden
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 16 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 uur geleden
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur gisteren
Fit worden op het platteland Sport 18 apr, 08:00
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00