De draf- en rensport zoals op het Victoriapark in Wolvega behoort volgens de gemeente Weststellingwerf niet tot topsport.
De draf- en rensport zoals op het Victoriapark in Wolvega behoort volgens de gemeente Weststellingwerf niet tot topsport. Foto: Victoria Park Wolvega

Waarom schaatsers in Wolvega wel ontheffing coronaregels en drafbaan niet?

Sport

Burgemeester André van de Nadort van de gemeente Weststellingwerf heeft de gemeenteraad geïnformeerd waarom het de schaatsers die in het Wolvegaster hotel Van der Valk logeren wel ontheffing van de coronaregels heeft verleend en waarom hij dat niet heeft gedaan bij de professionele sporters op de nabij gelegen drafbaan van Wolvega.

De schaatsers in het Van der Valk-hotel behoren tot de groep topsporters die deze en volgende maand aan het EK Allround, de World Cups en de WK Afstanden meedoen in het Thialf-ijsstadion te Heerenveen. In het nuvolgende persbericht legt de gemeente Weststellingwerf uit hoe de burgemeester tot zijn besluit is gekomen. Het luidt als volgt:

Vanaf december 2020 is de burgemeester bevoegd om op basis van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 in bijzondere gevallen ontheffing te verlenen van de coronamaatregelen. Met de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) heeft burgemeester Van de Nadort meer bevoegdheden. 

Burgemeester mag in bijzondere gevallen ontheffing verlenen

De burgemeester heeft geen zeggenschap over coronamaatregelen zoals de avondklok. Hij kan wel in bijzondere gevallen ontheffing van de coronamaatregelen verlenen, mits het risiconiveau van de regio dat toelaat.

Bij de beoordeling van de aanvragen voor een ontheffing staat het belang van de bestrijding van het coronavirus voorop. Maar soms zijn er meer belangen die meewegen. Daarnaast heeft de burgemeester bevoegdheden voor handhaving en kan hij plaatsen aanwijzen waar de coronamaatregelen gelden.

Twee aanvragen voor ontheffingen gekregen

Tot half januari kreeg burgemeester Van de Nadort twee aanvragen voor ontheffing binnen. De regel is dat de restaurants in hotels gesloten zijn voor gasten. Team Jumbo-Visma vroeg samen met Hotel Van der Valk ontheffing van deze regel, zodat de topsportploeg gebruik kan maken van de restaurantfaciliteiten van het hotel.

Topsporters en sporters in topcompetities mogen tijdens de lockdown trainen en wedstrijden spelen. De burgemeester verleende de ontheffing, omdat dan ook faciliteiten rondom de topsport nodig zijn.

Victoriapark Wolvega valt volgens gemeente niet onder definitie topsport

Victoriapark Wolvega kreeg geen ontheffing van de coronamaatregelen om de wekelijkse selectieproeven voor gecertificeerde professionals op de drafbaan te hervatten. De draf- en rensport valt niet onder de definitie van topsport en Victoriapark Wolvega is niet aangewezen als topsportlocatie. Daarnaast is de mogelijkheid van een ontheffing niet bedoeld voor reguliere activiteiten.

Voor lokale ontheffingen op de coronamaatregelen is een wettelijke grondslag nodig. Vanaf maart 2020 gebeurde dit volgens de crisisstructuur. De Twm sluit meer aan bij normale bestuurlijke verhoudingen. De coronamaatregelen blijven een zaak van het kabinet. De lokale burgemeesters nemen de bevoegdheid over van de Voorzitter van de Veiligheidsregio. De burgemeester moet advies vragen aan de GGD, overleggen met de buurgemeente en verantwoording afleggen aan de gemeenteraad.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 11 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 19 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 21 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00