Coach Roelfsema heeft zin in aankomend seizoen
Coach Roelfsema heeft zin in aankomend seizoen

KV SIOS 1 op zoek naar de balans

Sport

Matthijs Roelfsema, de nieuwe coach van KV SIOS 1 heeft er zin in

WOLVEGA - Het eerste team van Korfbalvereniging SIOS uit Wolvega heeft een nieuwe coach. Vanaf de start van het nieuwe seizoen zal Matthijs Roelfsema, die eerder ervaring opdeed bij clubs in Roden en Leek, langs de lijnen staan. Samen met het team gaat hij op zoek naar een balans tussen prestatie en teamgeest: "Als een team wil presteren én het samen gezellig wil hebben, dan versterken die twee punten elkaar. Je creëert dan een groep die samen voor de winst wil gaan, die elkaar durft aan te spreken en die zowel binnen als buiten de lijnen echt een team vormen."

Roelfsema, die zelf in Tolbert is opgegroeid, stond de laatste twee jaar naast de velden van het eerste team van korfbalvereniging Noordenveld en daarvoor coachte hij in Leek voor KC Rodenburg. Ervaring op het niveau van KV SIOS heeft hij dus genoeg, maar wat wil hij in Wolvega gaan bereiken met het vlaggenschip?

"Het doel is toch dat we op langere termijn weer eerste klas kunnen spelen. Het team heeft een aantal jaren geleden al eens kunnen snuffelen aan dit niveau en ik denk dat het team zeker de potentie heeft om een stabiele eersteklasser te worden." Door het coronavirus heeft Roelfsema nog niet goed kennis kunnen maken met het team, maar hij weet wel hoe ze spelen. Het team uit Wolvega trad in het verleden weleens op als tegenstander van zijn eigen teams: "Het is een jong en fit team dat elkaar goed kent. Ik heb gehoord dat ze lang hebben doorgetraind en dat ze tijdens de vakantie ook weleens samen komen om even een balletje te gooien. Daaruit blijkt wel dat ze graag willen."

Volgens Roelfsema is KV SIOS druk bezig met groeien: "Het is een ambitieuze vereniging en dat merkte ik gelijk. Ze zitten in een proces om zich zowel kwalitatief en in de breedte te ontwikkelen. Daarbij hoort een grote investering in de verlichting rond de velden. SIOS is natuurlijk van oudsher een zondagsploeg, maar omdat er steeds minder van dit soort ploegen zijn, zijn ze nu ook genoodzaakt om op zaterdag wedstrijden te spelen. In het najaar en voorjaar, als het in de avond snel donker is, dan heb je gedegen verlichting nodig. Daarnaast zijn ze actief bezig om de jeugd naar een hoger niveau te tillen. Zowel de A- als B-jeugd spelenwedstrijd korfbal en willen zo hoog mogelijk uitkomen, en ze kijken om zich heen naar talentvolle spelers van andere verenigingen die bij KV SIOS willen spelen om zich te ontwikkelen. De vereniging is goed georganiseerd, ook de randzaken hebben ze goed in de hand en ze hebben prachtige accommodatie, een topvereniging dus."

Binnenkort zal de selectie op trainingskamp gaan, maar Roelfsema wil dan niet alleen focussen op spel, maar ook op teamgevoel: "Als een team wil presteren én het samen gezellig wil hebben, dan versterken die twee punten elkaar. Je creëert dan een groep die samen voor de winst wil gaan, die elkaar durft aan te spreken en die zowel binnen als buiten de lijnen echt een team vormen." Tijdens het trainingskamp moet het team laten zien in hoeverre ze al een echte groep vormen. Daarom heeft Roelfsema de touwtjes uit handen gegeven en hebben de spelers zelf de verantwoordelijkheid om het kamp te organiseren. Uiteraard zullen er ook oefenwedstrijden gespeeld worden, maar teambuilding is net zo belangrijk.

Roelfsema heeft zin in het nieuwe seizoen, zeker omdat hij door de coronacrisis zelf ook al een tijdje stilzit. Hij hoopt in het nieuwe seizoen een allround team te zien dat dynamisch korfbal speelt, met veel beweging en variaties. Een team dat moeilijk te verdedigen is en dat bovenin de tweede klasse kan meedraaien. De toekomst gaat uitwijzen of dit gaat lukken.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 4 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 7 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 14 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00