Het voltallige Nederlands dames selectieteam
Het voltallige Nederlands dames selectieteam

Dames van Touwtrekvereniging de Watermannen gaan voor goud op het WK indoor touwtrekken in Ierland

Sport

OLDETRIJNE - Komende maand is het dan eindelijk zover. Na maandenlang trainen mogen de touwtreksters van de nationale selectie hun krachten meten op de wereldkampioenschappen touwtrekken. Sandra van der Heide, Melanie van der Heide, Janna van Velzen en Jiska Schellens van Touwtrekvereniging de Watermannen maken ook deel uit van het Nederlands team. Touwtrekkers uit de hele wereld zijn 20 tot en met 23 februari te vinden in Letterkenny (Ierland) om tegen elkaar te strijden in deze relatief onbekende sport.

De achttien dames van de selectie kwamen voor de zomer al bij elkaar om de plannen voor de komende wereldkampioenschappen te bespreken. Ook Sandra van der Heide, Melanie van der Heide, Janna van Velzen en Jiska Schellens van Touwtrekvereniging de Watermannen uit Oldeholtwolde waren aanwezig op de selectietrainingen. Afkomstig van verschillende verenigingen uit heel het land, van Zuid-Holland tot Friesland, wordt er flink wat afgereisd om twee keer per week met elkaar te kunnen trainen. Naast de gezamenlijke trainingen, traint iedere touwtrekster nog twee keer bij zijn eigen touwtrekvereniging.

De trainingen bestaan, naast conditie en kracht, voornamelijk uit het gezamenlijk omhoogtrekken van een bak met gewichten. Er wordt getrokken op speciale touwtrekmatten. De uitrusting is relatief simpel: een riem om de middel, schoeisel met goede grip en magnesium op de handen. Het startschot: "pak op het touw, strekken, trekken, nu" klinkt en de bak wordt met krachtige stappen omhoog getrokken.

Er komt echter meer bij kijken dan enkel brute kracht: de juiste techniek is minstens zo belangrijk. Kaarsrecht aan het touw staan zonder een kromme rug is essentieel, waarbij het schouder net niet op het touw rust. Daarnaast is het belangrijk dat er samen vele uren worden gemaakt aan het touw. "We moeten op elkaar ingespeeld zijn. Als één deel van het team wil aanvallen, terwijl het andere deel meer in de verdedigingsmodus zit, gaat het niet werken. Het is een echte teamsport"

Een mooie generale repetitie vond afgelopen 1 februari in Wolvega plaats. Dat was het toneel van het NK indoor touwtrekken. De dames van de selectie deden mee in de eigen verenigingskleuren en stonden zo niet mét, maar ook tegen elkaar aan het touw.

Met het NK achter de rug kan de focus weer volledig op het WK worden gelegd. De dames zullen namens Nederland uitkomen in twee klassen: de 500kg en de 540kg. De naam van de klasse slaat op het gewicht wat het team gezamenlijk (met acht vrouwen) mag wegen. Regerend wereldkampioen in deze klassen zijn resp. China en Chinese Taipei. Over een halve anderhalve week is het zo ver: dan zal duidelijk worden of de Nederlandse touwtreksters hard genoeg getraind hebben om ook hen te kunnen verslaan.

Facebook: @TouwtrekdamesNL

Website: https://www.touwtrekken.com/

 

Het voltallige Nederlands dames selectieteam
Nederlands dames selectieteam tijdens een training
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 17 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur gisteren
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 18 apr, 08:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00