Ondertekening sportakkoord
Ondertekening sportakkoord Foto: Lenus van der Broek

Weststellingwerf eerste Friese gemeente met lokaal sportakkoord

Sport

WOLVEGA - Weststellingwerf heeft als eerste gemeente in Friesland een lokaal akkoord sport en bewegen. FC Wolvega, Korfbalvereniging SCO, Stichting Comprix, sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke organisaties en de gemeente zetten donderdag 7 november samen een handtekening onder het akkoord. Dit akkoord laat de gezamenlijke ambitie zien om alle inwoners met plezier te laten sporten en bewegen.

Uit de startblokken
Het definitieve akkoord ligt er en daarmee klinkt het startschot. Alle partijen kunnen nu beginnen met de uitvoering van het akkoord. Wethouder Jack Jongebloed is blij met het akkoord, want het is tot stand gekomen door samenwerking en met betrokkenheid van alle partijen. "We hebben samen bepaald wat de belangrijkste speerpunten zijn. Sportformateur Andre Kasel heeft tijdens interactieve sessies ideeën opgehaald bij de sportverenigingen en maatschappelijke organisaties en dit verwerkt in het akkoord. Samen geven we invulling aan het akkoord. Daardoor wordt het breed gedragen. En nu is het tijd voor de uitvoering."

Waarom doen we dit?
Weststellingwerf wil een vitale gemeente zijn. Dat betekent dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om te kunnen sporten en bewegen. Jack Jongebloed benadrukt dat het een akkoord is van de verenigingen en maatschappelijke organisaties. "Als gemeente faciliteren wij hen. Zij moeten alles nu in gang zetten en zorgen dat bestaande initiatieven blijven bestaan. Het is mooi om te zien dat de verenigingen elkaar nu nog beter weten te vinden, ze bundelen hun krachten. Het akkoord is voor iedereen, jong en oud, met of zonder beperkingen. Het zorgt er in ieder geval voor dat er contacten worden gelegd. Het voorkomt eenzaamheid, maar ook is er een link met onderwijs. Van jongs af aan komen kinderen in contact met beweging."

Wat merken de inwoners hiervan?
Sport leeft volop in de gemeente. Er gebeurt al veel. "Denk aan een project voor kinderen met een handicap of ouderen die wekelijks met elkaar fietsen. Onze sportkampioenen worden gehuldigd en er is een extra sportveld aangelegd. Maar ook is er op het gebied van gezondheid al een en ander gebeurd. De Steense is rookvrij en er is vanuit de verenigingen steeds meer aandacht voor gezonde sportkantines. Met de subsidie die we voor dit lokaal sportakkoord krijgen van het Rijk, kunnen we nog meer uitvoering geven aan de plannen.

Hoe nu verder?
Door het getekende sportakkoord stelt het rijk voor twee jaar subsidie beschikbaar. Per jaar betekent dit € 20.000 voor de uitvoering.

www.weststellingwerf.nl

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 1 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws gisteren
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00