zondag 23 februari, 2020 06:26
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Foto: De Griffioen

SV De Griffioen 60 jaar; het laatste jubileum?

  Sport

OOSTERWOLDE - Dit jaar viert voetbalvereniging De Griffioen haar zestigjarig bestaan. Op zaterdag 26 oktober is hier uitgebreid bij stilgestaan met diverse festiviteiten. Toch krijgen sommige leden een melancholisch gevoel bij deze feestelijke dag.

Het jubileum werd groots gevierd. Wouter Hiemstra, lid van het uitvoerend bestuur en van de jubileumcommissie, vertelt welke activiteiten er op het programma stonden“De jonge leden konden zich uitleven op een stormbaan en tijdens Archery Tag. De iets oudere leden namen het tegen elkaar op tijdens een FIFA-gametoernooi. De bekende e-sporter Absalom Warkor reisde af naar Oosterwolde om ze de fijne kneepjes van het vak te leren.”

De oudere leden konden natuurlijk ook niet stilzitten. In de middag speelden zij een toernooi waar iedereen aan mee mocht doen. Een mooie kans om weer met de oude maten van toen een balletje te trappen. “In de namiddag, een uur of vijf, was er een gezellige receptie met borrel en om acht uur begon het fenomenale feest,” aldus Hiemstra.

Het is een memorabel jubileum geworden waar nog lang over gepraat wordt. Toch heeft het feest voor sommige leden van SV De Griffioen een zwart randje. De kans is groot dat dit namelijk het laatste jubileum is. Een fusie met dorpsgenoten VV DIO lijkt noodzakelijk om beide verenigingen op de been te houden. De jeugd speelt al een tijdje samen bij JV Oostenburg.

Een fusie met VV DIO dreigt al wel langer aan de horizon, maar tot nu toe werden voorstellen altijd weggestemd. “Vijf jaar geleden stemden de leden nog tegen, maar vorig jaar is er ingestemd met een onderzoek naar de mogelijkheden van een fusie. Dat is nu gedaan en met behulp van dit onderzoek is er een fusiedocument opgesteld. Daar mogen de leden zich eerst over buigen.” Als er geen bezwaren worden aangetekend over het fusiedocument dan ziet het er naar uit dat in december de leden van de club bij elkaar komen om te stemmen over de fusie.

Zowel SV De Griffioen als VV DIO kampen met een tekort aan spelers en vrijwilligers: “Doordat de jeugd samenkwam ontstond er veel minder binding met de losse clubs. Junioren die naar de senioren kunnen moeten kiezen; ga je spelen voor De Griffioen of DIO. We zien te vaak dat ze dan helemaal stoppen in plaats van kiezen.”

Daarnaast voelen ouders en spelers zich niet voldoende gebonden om vrijwilliger te zijn en zonder vrijwilligers is het moeilijk om een sportvereniging draaiende te houden. Het bestuur van beide clubs zien dan ook geen betere optie dan fuseren. “Het gaat tijd kosten,” beaamt Hiemstra, “het is niet dat je zomaar een hechte vereniging hebt wanneer je gaat fuseren. Iedereen moet wennen aan elkaar, maar uiteindelijk gaat alles samenvallen. Dan gaan we er allemaal op vooruit. Meer spelers, meer vrijwilligers, meer supporters. Het gaat een uitdaging worden, maar uiteindelijk krijgen we een vereniging waar iedereen zich thuis voelt.”

Meer berichten