Afbeelding

Enorme wachtlijsten bij rijscholen vanwege corona

Samenleving

WOLVEGA – Sinds het coronavirus zijn er enorme wachtlijsten bij rijscholen, en door de lange wachttijden bij het CBR moeten leerlingen ook vaak lang wachten op hun theorie- of praktijkexamen. RondOm Vandaag stelde Gino Tromp, rijinstructeur bij Rijaccent wat vragen over de drukte van de markt en zijn eigen rijschool.

Gino is enkele jaren geleden begonnen met het geven van autorijlessen: “De rijschool is opgestart in augustus 2013, ik zit nu dus bijna acht jaar in het vak en het bevalt mij nog steeds ontzettend goed. Ik hoop nog vele meters te maken en ben dus nog niet van plan om te stoppen.”

Gino vindt meerdere dingen leuk aan rijles geven: “Zelf vond ik autorijden al leuk. Iemand die helemaal nog niets kan met een auto zien ontwikkelen tot iemand die zelfstandig leren autorijden is waar ik het voor doe, dat geeft een goed en voldaan gevoel en het went eigenlijk nooit. Ik help iemand dus graag aan een rijbewijs. Daarbij is het ook nog eens heel gezellig, gevarieerd en maak je van alles mee op weg. Iedere leerling gedraagt zich anders achter het stuur en dat maakt het erg leuk.”

Toch kan het soms ook wel minder leuk zijn: “Ik ben zelf nogal een doorzetter en ik wil elke leerling, hoe lastig dat soms is, toch helpen om de weg op te kunnen. Helaas lukt dat niet altijd. Daarnaast is het lastig om sommige leerlingen te motiveren. Ik probeer altijd mezelf te zijn en iedereen te helpen als dat nodig is. Naast het geven van rijles probeer ik daarom ook op een andere manier klaar te staan voor mijn leerlingen. Ik zou wel graag minder rijlessen willen geven dan dat ik nu doe. Ik geef rijles met heel veel plezier maar het geeft mij te weinig tijd voor andere leuke dingen. Dat zou ik dus nog wel willen veranderen.”

Ondanks dat hij zijn werk heel leuk vindt, was dit was niet de baan waar Gino ooit van droomde: “Nee, ik was voor de start van mijn rijschool liever makelaar geworden. Helaas was daar door de recessie weinig werk in te vinden. Na flink wat steentjes in de sloot gooien bij open huizen waar toch niemand kwam werd het tijd om iets anders te gaan zoeken. Ik heb toen de opleiding gevolgd bij de verkeersacademie in Zwolle en zo ben ik mijn eigen rijschool gestart. Op dit moment doe ik het alleen, maar wegens drukte ben ik wel op zoek naar een werknemer voor mijn regio in Wolvega.”

Theorie serieus nemen

Volgens de rijinstructeur uit Wolvega is het belangrijk dat leerlingen het theorie-examen serieus nemen: “Leerlingen denken soms dat je je theorie-examen kan halen zonder daar enige moeite voor te hoeven doen. Maar wanneer een leerling de kennis echt in zich opneemt die nodig is om veilig in het verkeer te kunnen deelnemen, dan wordt de rijles en het praktijkexamen makkelijker. Daarnaast zal het de verkeersveiligheid in Nederland wellicht ook verbeteren. Leerlingen moeten binnen tien lessen eigenlijk wel hun theorie hebben gehaald, dan zit de basis er wel in. Zonder kennis van de regels duurt het langer en kun je zelfs vertraging oplopen. Dat is zonde van je eigen tijd en geld.” Je theorie-examen halen als je net bent begonnen met rijles is slim, maar het is ook handig om het al te doen voor je überhaupt de auto in stapt: “Het theorie certificaat binnen hebben voor dat je begint met rijles kan voordelig zijn mits je de kennis weet te onderhouden en vooral de belangrijke dingen voor in de praktijk hebt onthouden.

Leerlingen onderschatten het autorijden over het algemeen al wel. De één heeft veel kennis over de regels en vindt de bediening weer moeilijker, terwijl de ander meer moeite heeft met de theorie. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je voldoende kennis hebt van de basis, en die leer je tijdens je theorie-examen.”

Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 34 minuten geleden
Beeld ter illustratie
Omwonenden Noordwolde-Zuid Spannen Rechtszaak aan Tegen Lelieteler Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 18 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen gisteren
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 19 apr, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00