Eén van de libellesoorten langs De Lende.
Eén van de libellesoorten langs De Lende. Foto: Shutterstock

Werk aan fietspad langs De Lende ligt voorlopig stil

Samenleving

STELLINGWERVEN - De reconstructie van het fietspad langs de beek De Lende, tussen de Domeinenweg bij Wolvega en de Kontermansbrug, ligt tijdelijk stil. Dit in verband met het beschermen van een belangrijk voortplantingsgebied voor kwetsbare libellensoorten in de beek.

Dat maakt de provincie Fryslân bekend. De Lende is een belangrijk leefgebied voor een aantal kwetsbare, beschermde libellensoorten, zoals de sierlijke witsnuitlibel. Voor de voortplanting zijn deze soorten afhankelijk van de waterplanten in de beek. Daar zetten ze de eitjes af.

Belangrijk gebied voor verschillende soorten libellen

Vanaf begin april vervoert de aannemer de bouwstoffen en grond met werkboten over De Lende. Dit omdat het werkterrein over land onvoldoende begaanbaar is. De verwachting was dat die werkwijze de waterplanten niet erg zou aantasten, maar dat blijkt wel het geval te zijn. Daarom is het werk stilgelegd. Het is nog niet duidelijk wanneer dit weer start. De reconstructie van het fietspad loopt daardoor vertraging op. De verwachting is nu dat het pad aan het einde van het jaar klaar is. Tot die tijd is het pad afgesloten.

Het huidige fietspad wordt breder gemaakt

Het huidige fietspad van asfalt wordt vervangen door een breder, betonnen fietspad. Ook worden op drie plaatsen oude meanders (beeklussen) opnieuw uitgegraven. Het fietspad volgt straks deze meanders en maakt een lus door het natuurgebied bij de Roordapolder. 

De maatregelen zijn onderdeel van gebiedsontwikkeling Beekdal Linde. Een project waarin de gebiedscommissie in opdracht van provincie Fryslân en in samenwerking met gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf, It Fryske Gea en Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân, LTO Noord en Vereniging kleine dorpen, werkt aan het beekdal van De Lende.

Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00
.
Dit is er allemaal te doen op Koningsdag Evenement 21 apr, 08:00
Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 20 apr, 18:00
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 20 apr, 14:00