Arie Meijer is vrijwilliger bij de Geitenmeijereij in Fochteloo
Arie Meijer is vrijwilliger bij de Geitenmeijereij in Fochteloo Foto: Ronald Jousma

Arie Meijer is vrijwilliger bij de Geitenmeijereij in Fochteloo

Samenleving

FOCHTELOO - Met het doen van iets kleins kun je al veel betekenen voor een ander. In Nederland zijn er gelukkig talloze vrijwilligers, mantelzorgers en andere actieve burgers die zich onbetaald inzitten voor anderen of het goede doel. Op 7 december is het de Nationale Vrijwilligersdag en worden zij door gemeenten en andere instellingen in het zonnetje gezet. Arie Meijer (72) is één van hen: “Ik ben een mensenmens en doe niets liever dan mensen helpen.”

Meijer overdrijft niet wanneer hij dat zegt. Hij heeft heel wat ervaring als vrijwilliger. De afgelopen twee jaar zet hij zich in voor de Zorg- en logeerboerderij De Geitenmeijerij in Fochteloo. De zorgboerderij biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke handicap of beperking, een psychiatrische aandoening of verslavingsproblematiek. Meijer werkt op dinsdag, woensdag en donderdag als chauffeur waarbij hij op vaste tijden een vaste groep mensen en kinderen ophaalt. Daarnaast verricht hij allerlei hand- en spandiensten op de boerderij zelf. “Ik doe allerlei klusjes. Ik metsel en timmer, maar werk ook in de tuin. Net waar behoefte aan is.”

Melken voor schooltijd

Meijer is groot geworden op de boerderij en kent het reilen en zeilen van een boerenbedrijf. “In de tijd dat ik klein was, was het nog heel normaal dat je als kind meehielp. Ik ging weliswaar gewoon naar school, maar voor schooltijd moest ik meehelpen met koeien melken. Dat deden we toen nog met de hand. Ik kon er altijd twee of drie melken voor ik naar school moest.” Hij volgt zijn vader echter niet op in het boerenbedrijf. Hij wordt orthopedisch instrumentmaker en werkt aan het eind van zijn carrière als werkleider op de sociale werkplaats.

“Ik ben dus gewend om in de zorg te werken. Ik heb bovendien jarenlang vrijwilligerswerk gedaan voor het Rode Kruis.” Hij werkt er als chauffeur op de ambulance om de hartenwens van ernstig zieke mensen te vervullen. En is ook veel in Duitsland actief als chauffeur van de dokterswacht. Ook zet hij zich in bij vluchtelingenkampen. “In Duitsland is het niet zo mooi geregeld als hier in Nederland. Daar wonen ze in houten barakken.” Veel van zijn vakanties brengt hij door in dienst van het Rode Kruis. “Ik hou van mensen, dus doe ik dat graag.”

Handige jongen

Maar ook met dieren kan hij goed overweg. Naast geiten zijn er ook koeien, paarden, kippen, honden, varkens, poezen en een ezel op de boerderij te vinden. “Die wisselwerking tussen de dieren en onze zorgbehoevenden is heel mooi. De dieren krijgen veel aandacht van ze, want een dier maakt geen onderscheid tussen mensen.” En zo komt zijn boerenafkomst ook weer van pas. En hoewel hij daar geen opleiding voor gedaan heeft, timmert en metselt hij waar nodig. “Vroeger was het zo dat de boer zelf een muurtje metselde als dat aan vervanging toe was. Dus ik heb gewoon van mijn vader geleerd hoe het moet.” Dat hij daar handigheid in heeft, blijkt wel als hij vertelt dat hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor zijn kinderen een huis heeft gebouwd. Lachend: “Ja, ik ben eigenlijk altijd wel een handige jongen geweest.”

Jonger geschat

En zijn leeftijd houdt hem niet tegen. “Ik ben 72, maar voel me nog zo fit als een hoentje. Ik word vaak tientallen jaren jonger geschat en zo voel ik me ook.” Hij heeft vroeger veel gesport en daar ligt volgens hem de sleutel voor zijn goede gezondheid. “Ik ben vrij actief en verveel me snel. Ik ben weduwnaar en wil niet alleen thuis blijven zitten.” Toen Meijer net in Ooststellingwerf kwam wonen heeft hij contact gezocht met Plek voor Talent, van stichting Scala. “Zij weten waar vrijwilligers gevraagd worden en hebben me naar tevredenheid geholpen met het vinden van een passende plek.”

Reuma

Ondanks zijn leeftijd is hij nog graag met zijn handen bezig. Iets waar ze op de zorgboerderij maar al te blij mee zijn. “Ondanks dat ik zelf reuma heb, ben ik veel in beweging. Dat is ook het beste om te doen, anders ga je roesten. Zolang je maar mobiel blijft, voel je je lekker. En helemaal als je voor de gemeenschap bezig bent.”

Glimlach

Zijn ervaring in de zorg helpt hem ook op de zorgboerderij. “Ik ben gewend te werken met mensen die zich moeilijk verbaal kunnen uitdrukken. Op de boerderij komen allemaal mensen met een rugzakje. Door mijn werkverleden weet ik daarmee om te gaan en ik merk dat ze het heel plezierig vinden dat ze op de juiste manier benaderd en behandeld worden. Dan zie je een glinstering in hun ogen verschijnen, of krijg je een glimlach: dat is toch prachtig? Een glimlach van een ander is mijn levenselixer. Dan voel ik me nodig: meer hoef ik er niet voor terug te hebben.”

Vrijwilliger Arie (72) staat altijd klaar om te helpen

Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Ooststellingwerf op: www.plekvoortalent.nl

Arie Meijer is vrijwilliger bij de Geitenmeijereij in Fochteloo
Geiten mogen niet ontbreken bij De Geitenmeijereij
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 22 uur geleden
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00