Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Friese Zorgcentra in het zonnetje gezet

Samenleving

Boeren en tuinders deelden in het kader van de Dutch Food Week ruim 40.000 appels uit bij verzorgingstehuizen in Friesland. LTO Noord, belangenvereniging van boeren en tuinders en initiatiefnemer van de actie, wil hiermee de waarde van boeren en tuinders laten zien en proeven aan de mensen. In Wolvega werden onder andere de bewoners en het personeel van zorgcentrum BerkenStede in het zonnetje gezet, maar ook in Noordwolde en andere locaties in Wolvega werden appels uitgedeeld.

Verbinding

De appels werden zogezegd uitgedeeld in de Dutch Food Week. Een week waarin het belang van voedsel, voedselproductie en innovaties centraal staan. Het thema van de Food Week is ‘verbinden’. De boeren en tuinders wilden hierin de verbinding zoeken

met de burger en laten zien wat de agrarische sector voor mensen kan betekenen. Volgens Anne-Marie van der Geest van LTO Noord waren de verzorgingstehuizen een logische keuze: “Deze mensen hebben het in Corona-tijd niet makkelijk. Op deze manier kunnen we de bewoners, maar ook zeker het personeel een hart onder de riem steken. Zij doen net als de boerensector met veel passie haar werk en daarom vonden wij dit een mooie gelegenheid om hen in het zonnetje te zetten”.

Positiviteit

Volgens van der Geest zijn de reacties vanuit de zorgcentra overweldigend positief: “Wij denken wel eens als boeren dat we er niet zo goed op staan, maar er is zojuist weer een onderzoek geweest waaruit bleek dat boeren weer meer gewaardeerd worden in Nederland. Dat komt niet altijd tot uiting in de pers, in de landelijke media. Dat vinden wij wel eens jammer, omdat wij graag ons geluid willen laten horen, maar gelukkig zien we dat de burgers onze sector zeker nog waarderen. Dat blijkt hier ook weer uit”. De bewoonster van woonzorgcentrum BerkenStede liet bij het aannemen van de appels weten trots te zijn op de boerensector en toonde daarmee haar dankbaarheid aan de boeren en tuinders.

Doorgaan

Juist in deze tijd is verbinding belangrijk. LTO Noord zoekt dan ook vaker de samenleving op en deze actie is hier een goed voorbeeld van: “Boeren en tuinders doen belangrijk werk voor ons allemaal. Wij wonen in één van de meest vruchtbare delta’s van de wereld en hebben dus een verantwoordelijkheid om monden te blijven voeden. Dichtbij en verder weg. Dat is een verhaal dat je moet blijven uitleggen,” zegt Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord.

In tijden van Corona is gezond en betaalbaar eten extra van belang. Volgens LTO Noord investeren boeren voortdurend in manieren om duurzamer te produceren. De biodiversiteit wordt bewaakt en energie wordt opgewekt. De boeren zetten zich in voor het feit dat er ook in de toekomst eten en drinken op tafel staat, dat men kan genieten van bloemen en planten in huis en natuurlijk niet te vergeten: het genieten van een lekkere appel, uiteraard van Hollandse bodem!

Boeren en tuinders delen 40.000 appels uit aan verzorgingstehuizen in Friesland

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 3 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00