Afbeelding

Doneeractie voor bewoners zorgcentrum Riemsoord in Appelscha

Samenleving

Voor de bewoners van Appelschaster multifunctioneel woonzorgcentrum Riemsoord is een donatie-actie gestart, waarbij het de bedoeling is om 23.000 euro binnen tehalen om de zorg en het leven voor de bewoners te vergemakkelijken. Het is de bedoeling van dat geld een belevenistafel aan te schaffen, een handige Qwiek.up en een mobiele prowise touchscreen set. Daniëlle de Groot van makelaardij For Sale is deze doneeractie gestart, omdat ze vorig jaar vanwege haar inmiddels overleden oma met Riemsoord in aanraking kwam.

Daniëlle vertelt: “Vorig jaar heb ik afscheid moeten nemen van mijn oma. Ik probeerde haar zo vaak als mogelijk te bezoeken zodat ze zich niet zo eenzaam voelde. Als familie namen we regelmatig wat voor haar mee zodat ze het thuis gezellig kon maken. Kwam je ’s avonds bij haar langs dan trof je een woonkamer vol met kaarsjes, een lantaarn met flikkerende lampjes en led dierenlampjes in verschillende kleuren. Op deze wijze bracht mijn oma de gezelligheid in huis waardoor de eenzaamheid wat op de achtergrond raakte. Die eenzaamheid van ouderen raakt mij persoonlijk altijd enorm. Zo zong Marco Borsato ooit al eens het nummer ‘Oud en afgedankt’.”

Momenteel eenzame tijd voor ouderen
“Nu we sinds april te maken hebben met alle beperkingen in ons doen en laten in verband met het coronavirus is het met name voor de ouderen een nog meer eenzame tijd geworden. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de ouderen zich wat minder eenzaam voelen? Vanuit ons kantoor willen wij graag onze bijdrage leveren om te helpen om de eenzaamheid onder de ouderen te verminderen. Omdat we niet iedereen kunnen helpen hebben wij ervoor gekozen om te beginnen om de bewoners van Riemsoord te helpen. Maar dan komt de vraag hoe kan ik deze mensen helpen? Moest ik groots denken of hebben de bewoners juist behoefte aan de kleine dingen in het leven?”

“Ik ben om tafel gaan zitten met drie schatten van medewerkers van Liante en al snel was duidelijk dat er, vooral nu, behoefte is aan groots waar juist de kleine dingen in het leven mee gerealiseerd kunnen worden. Ondanks dat de medewerkers er echt alles aan doen om de bewoners een fijne tijd te geven, maakt de huidige tijd het hun ontzettend lastig en dat was te zien aan de reacties van de dames waar ik mee in gesprek was. De onmacht en de dankbaarheid was te zien op de gezichten en dat kan ook niet anders wanneer je zo je best doet om de bewoners een leuke tijd te geven en alles iedere keer moet worden afgezegd. Vermaak van buitenaf moet zoveel als mogelijk beperkt worden, samen dansen en zingen mag niet en iedere dag sjoelen is op een gegeven moment ook niet leuk meer.”

Belevenistafel levert plezier en gezelligheid op
“Hoe fijn is het dan om gezellig samen naar liederen van vroeger te luisteren, om samen een film te kijken, terug te gaan naar het verleden met beelden van toen, samen spelletjes te doen, of de zelf opgenomen video’s van de kleinkinderen te bekijken die niet mogen of kunnen langskomen, maar opa en oma toch even willen groeten. Om deze voor ons zulke simpele dingen te kunnen bieden kunnen we denken aan onder andere een grote mobiele televisie en een belevenistafel. Ontzettend leuk om te zien hoeveel plezier ouderen beleven aan deze tafel.”

“Naast deze actieve bezigheden is er ook nog de wens om een Qwiek.up aan te schaffen. Misschien ben ik een eersteklas jankdoos, maar als ik de video zie waarop te zien is wat dit doet met ouderen dan lopen bij mij de tranen over de wangen hoor. Hoe mooi is het dat wij dit met elkaar zouden kunnen gaan aanschaffen zodat de medewerkers van Liante belevingsgerichte zorg kunnen bieden waardoor het dagelijkse leven van de bewoners weer net een beetje leuker gaat worden of juist in de laatste levensfase iemand meer rust kan geven.”

“Maar hoe gaan we dit doen? Allereerst gaan we uiteraard zelf een donatie doen, maar wat zouden we graag zo’n mooi bedrag verzamelen dat we deze wensen kunnen gaan vervullen. Onze inzet is dan ook hoog want het totale bedrag wat nodig is voor deze apparatuur is €23.000,-  Ontzettend veel geld, maar laten we zien wat we met elkaar kunnen bereiken zodat we in ieder geval de eerste stap kunnen zetten. Ik wil iedereen uit het diepst van mijn hart vragen om ons te helpen. Kun je €1,- missen €10,- €25,- of €1000,- het maakt niet uit. De bewoners zullen dankbaar zijn voor alles wat wij voor hun gaan realiseren.”

“Is er een juf of meester die nog een leuke actie kan bedenken die de kinderen kunnen gaan doen om geld in te zamelen, of heb jij een winkel en mogen wij een inzamelingskluis bij jou in de winkel zetten? Laat het ons alsjeblieft weten want we mogen deze mensen niet in de steek laten. Laten we weer een glimlach op het gezicht van deze bewoners brengen.”

Doneren kan via deze link: https://www.doneerdoel.nl/actie/2821/oud-en-afgedankt-.

Daniëlle de Groot.
Afbeelding
Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt blauw vanwege jubileum Canadian Royal Airforce Politiek 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 17 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 19 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00