vrijdag 14 augustus, 2020 16:48
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Wethouder Mariska Rikkers met Ruben Abma van Fruithof De Struikrover.
Wethouder Mariska Rikkers met Ruben Abma van Fruithof De Struikrover. (Foto: Gemeente Weststellingwerf)

Duurzame fietsroute door fraaie 'Zuidelijke Wouden' gelanceerd

  Samenleving

Wil je lekker uitwaaien op de fiets deze zomer in onder andere Weststellingwerf en onderweg genieten van het landschap, de natuur en het heerlijke lokale, duurzame voedsel van  voedselproducenten in Zuidwest Friesland? De gloednieuwe fietsroute ‘Rondje Zuidelijke Wouden’ die vrijdag 31 juli is gelanceerd door de Friese Mileu Federatie maakt dit mogelijk.

Wethouder Mariska Rikkers-Oosterkamp van de Gemeente Weststellingwerf ontving de fietsroute vandaag van Monique Plantinga namens initiatiefnemer de Friese Milieu Federatie. Vervolgens kreeg wethouder Rikkers een rondleiding bij zelfpluktuin Fruithof De Stuikrover van eigenaar Ruben Abma, een van de deelnemende streekvoedselproducenten.

Wethouder Rikkers is erg enthousiast over het initiatief: De fietsroute zet zowel onze lokale streekvoedselproducenten als de mooie regio op de kaart. We zien steeds meer belangstelling voor lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel. Nu veel mensen dit jaar vakantie in eigen land vieren, is er ook meer vraag naar leuke fietstochten. In het fietsrondje Zuidelijke Wouden komt dit prachtig bijeen. Ik ga de route deze zomer zeker fietsen.”

Het Rondje Zuidelijke Wouden is 66 kilometer lang, maar kan ook worden ingekort tot 55 km. De route gaat onder andere langs het Koepelbos, de Spokeplas en een stukje van de Friese waterlinie. Onderweg valt er, letterlijk, veel te genieten, bijvoorbeeld bij Kaasboerderij De Langelaan, Fruithof De Struikrover en biologische tuinderij De Kloostertuin.

“Deze fietsroute is een van de vijf Lekker Dichtbij Streekzomer fietsroutes door Friesland. De routes zijn onderdeel van de campagne De Friese Voetafdruk. Vanuit die campagne bieden we inspiratie om te komen tot een duurzamere levensstijl en een kleinere ecologische voetafdruk. Vakantie vieren op de fiets in eigen land en kopen van lokaal duurzaam voedsel draagt hier goed aan bij”vertelt Monique Plantinga.

De complete route is te downloaden via www.eetbaarfryslan.frl/streekzomer. Daar staan ook de andere routes die de fietsers brengen langs ‘bloeiende bermen van blauwe bessen naar romig ijs en van pittige kaas naar versgebakken brood en verse groenten.’

Om erachter te komen hoe groot jouw voetafdruk is en hoe je deze kunt verkleinen, kunnen inwoners een vragenlijst invullen op www.friesevoetafdruk.nl

Meer berichten