Jelle en Martha Kolk op de fiets (gespeeld door Jitze Grijpstra en Marieke Swartscreenshot Wytse Vellinga)
Jelle en Martha Kolk op de fiets (gespeeld door Jitze Grijpstra en Marieke Swartscreenshot Wytse Vellinga)

DE KRAAK VAN DE KLUIS KRIJGT EEN VERVOLG

Recreatie & Ontspanning

De Kraak van de Kluis is afgelopen zaterdag door naar schatting 2.500 mensen bekeken. De kijkers zaten veelal, zoals aangegeven bij het beleefpakket, in een kleine donkere ruimte met de jutezak voor het raam en het waxinelichtje aan om in de sfeer van toen te komen.

De voorstelling begint met Nessun Dorma, gezongen door Benjamino Giglio, de Pavarotti van de jaren ’30. Een radiobericht over de Arbeitseinsatz, de dwangarbeid in Duitsland, trekt je als kijker meteen in het stuk. Live gespeelde scenes worden afgewisseld met vooraf opgenomen filmfragmenten en hoorspel. Die opbouw maakt de thuisbeleving heel spannend en afwisselend! 

Cilla Geurtsen van de Leeuwarder Courant noemt de zorgvuldigheid waarmee de uit nood geboren theatervorm van de De Kraak van de Kluis is uitgedacht en vormgegeven. ‘Je zit er als kijker echt bovenop: kijkt als het ware in de ziel van de personages.’ Het dramatische verhaal over verzet, verraad en liefde is sterk voor het voetlicht gebracht, en behoudt een zekere luchtigheid door hier en daar een licht humoristische kwinkslag. Het Friesch Dagblad heeft ook lovende woorden voor de livestream-voorstelling. ‘Een creatieve en gedurfde methode om in coronatijd een stuk te brengen over de Tweede Wereldoorlog met liefde, drama en geloofsmoed.’

Het interview met Barbara Nijman, de dochter van Riek is een ontroerende toevoeging aan het stuk. De Kraak van de Kluis eindigt met de afscheidsbrief van Lolle, het verdriet van Riek en het prachtige lied Oantinken, gezongen door de spelers Marieke Swart en Jitze Grijpstra. De organisatie van De Kraak van de Kluis is bezig met het vervolg. Er zijn contacten met het Fries Verzetsmuseum, het Comité 4 en 5 mei Waadhoeke en scholen. Het materiaal van het stuk kan heel goed voor educatieve doeleinden worden ingezet. 

De organisatie krijgt ook veel reacties binnen van mensen die het stuk hebben moeten missen. Er wordt daarom naar een datum gezocht voor nog een vertoning van De Kraak van de Kluis. Berichtgeving volgt op de site www.dekraakvandekluis.nl. Op de facebookpagina van De Kraak van de Kluis hebben vele mensen middels een sfeerimpressie laten zien hoe zij De Kraak beleefden. #ikbeleefdekraakzo

Lolle Rondaan en Piet (gespeeld door Romke Gabe Draaijer en Frans Michael Verhagen)
Riek, verloofde van Lolle (gespeeld door Eline de Vries)
Harry Dekker (Staatsbosbeheer), Esther Verhagen (gemeente Ooststellingwerf) en Perry de Neef (Sundo) nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème in Ooststellingwerf Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt blauw vanwege jubileum Canadian Royal Airforce Politiek 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 8 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 20 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 22 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 28 mrt, 15:00
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00