Veel partijen werken samen aan het herstelplan voor de arbeidsmarkt in Friesland voor de periode na de corona pandemie.
Veel partijen werken samen aan het herstelplan voor de arbeidsmarkt in Friesland voor de periode na de corona pandemie. Foto: Fryslân Werkt!

Herstelplan Friese arbeidsmarkt voor post-coronaperiode

Politiek

FRIESLAND - Er wordt volop gewerkt aan een herstelprogramma voor de arbeidsmarkt in Friesland, voor de periode na de coronapandemie. Die tijd komt steeds dichterbij nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn tegen het corona virus.

Het brede samenwerkingsverband van verschillende organisaties, verenigd in ‘Fryslân Werkt!’ presenteert als eerste arbeidsmarktregio van Nederland herstelprogramma. Vandaag hebben elf bestuurders het herstelprogramma bij het WTC Hotel in Leeuwarden ondertekend en ze geven daarmee de aftrap voor een gezond werkklimaat in Fryslân waar niemand langs de zijlijn hoeft te staan. 

Presentatie van de plannen in een webinar

Voorafgaand aan de ondertekening is er een livestream webinar waar het herstelprogramma in hoofdlijnen wordt gepresenteerd.

Het programma bevat drie hoofdlijnen. Dat zijn crisisdienstverlening, scholing en aanpak jeugdwerkloosheid, welke allen zijn uitgewerkt in deelprojecten. De urgentie is hoog want als de steunmaatregelen van de overheid worden afgebouwd, moet Fryslân Werkt! klaar staan om vanuit een gezamenlijke aanpak dienstverlening te bieden. 

Regionaal Mobiliteitsteam verzorgt de uitvoering

Deze gezamenlijke dienstverlening wordt straks uitgevoerd vanuit het Regionaal Mobiliteitsteam en heeft als doel werkloosheid te voorkomen of zo kort mogelijk te laten duren. Fryslân Werkt! bouwt daarbij verder op bestaande programma’s die zich in het verleden bewezen hebben, en nog steeds, zoals omscholingstrajecten richting kanssectoren.”

Friso Douwstra is als bestuursvoorzitter van Fryslân Werkt! trots op wat Fryslân in korte tijd voor elkaar heeft weten te krijgen. “De Friese arbeidsmarkt is voortdurend in beweging en staat onder druk, helemaal in een roerige tijd als nu. Wij kunnen het ons niet permitteren af te wachten wat er gaat gebeuren als deze pandemie straks voorbij is.”

‘In MKB-regio Friesland vallen momenteel harde klappen’

“Juist ook omdat Fryslân een echte MKB-regio is en daar vallen de harde klappen momenteel. Landelijk worden er kaders vastgesteld om de arbeidsmarkt na corona te herstellen. Maar daar kunnen we hier niet op wachten, er is ons veel aan gelegen om de Friese werknemers en werkgevers te ondersteunen vanuit een gezamenlijke aanpak, om zo werkloosheid te voorkomen.”

Bijzonder bij dit herstelprogramma is vooral de brede samenwerking van de Friese gemeenten, provincie Fryslân, UWV, het onderwijs (ROC Friese Poort, Friesland College, Nordwin College, NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein), VNO-NCW, MKB Noord, SBB, FNV, CNV en het Leerwerkloket. 

Waar voorheen vaak een koers werd gevaren die meer gericht was op de doelstellingen vanuit de eigen organisatie, wordt er nu intensief over de grenzen van de eigen organisatie samengewerkt. Dit resulteert in een slagvaardige aanpak vanuit het Regionaal Mobiliteitsteam, waarbij de krachten en instrumenten van alle organisaties worden gebundeld.

Dat de vakbonden CNV en FNV ook aansluiten is positief

Het aansluiten van bijvoorbeeld de vakbonden CNV en FNV die als partner inhoudelijk verbonden zijn aan Fryslân Werkt! bij het Regionaal Mobiliteitsteam is vernieuwend. Dirk Minne Vis, bestuurder bij vakbond CNV zegt: “Het is positief dat ook de stem van de werknemer wordt gehoord, dat zijn immers de mensen waar het om gaat.”

“Wij weten exact wat er speelt op de werkvloer. Maar ook welke sectoren het moeilijk hebben, die signalen vangen wij vaak als eerste op en ook daar moeten we iets mee voor onze leden. Uiteindelijk gaat het erom dat onze regio vitaal is en dat we blijven anticiperen op deze grillige arbeidsmarkt, we willen iedereen aan het werk houden”, aldus Dirk Minne Vis.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 58 minuten geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00