Wethouder Jelle Zoetendal: 'Biedt jeugd perspectief. Doe het niet incidenteel maar structureel'.
Wethouder Jelle Zoetendal: 'Biedt jeugd perspectief. Doe het niet incidenteel maar structureel'.

Oproep wethouder: biedt jeugd perspectief en goede toekomst

Politiek

HEERENVEEN - Wethouder Jelle Zoetendal plaatst een interessante column op zijn social media, die wij graag verder verspreiden omdat het gaat over een goede toekomst bieden aan de jeugd. Een goed heden hebben en een goede toekomst, dat is waar je invloed op kunt uitoefenen en in de huidige coronapandemie en aanverwante vraagstukken is dat misschien wel van nog groter belang dan anders.

Hij hoopt dat iedereen door zijn column er nog eens extra op wordt gewezen dat het belangrijk is om daar waar jij woont iets voor de jeugd te betekenen, ieder op zijn/haar eigen wijze en via het eigen netwerk om er samen iets moois van te maken.

Zijn column:

Voor 8,5 miljard kan je heel veel verkeerde dingen doen. Het is heus heel fijn hoor dat het demissionaire kabinet 8,5 miljard heeft uitgetrokken om de komende twee jaar in kinderen en jongeren te investeren. Hiermee kunnen de eerste noden in het onderwijs worden aangepakt. Wel jammer dat het opnieuw incidenteel geld is.

Als ik de kamerbrief lees probeer ik me een beeld te vormen van de voorwaarden die het kabinet bij het geld heeft gesteld. Het lijkt erop dat het belangrijkste doel van het geld is het inhalen van de lesstof. Maar er is meer nodig. Het totale welbevinden van de jongeren heeft de komende jaren onze aandacht nodig.

We zullen nu samen met het onderwijs moeten investeren in dat welbevinden. Helaas kan/mag dit geld daar niet aan besteed worden. En dus vraag ik me af of het goed terecht komt. In het leven van kinderen is meer dan alleen goede schoolprestaties. Zonder plan en zonder geld loopt het straks buiten de school gruwelijk vast. Waar kinderen op school, straat en thuis hun leefwereld hebben spelen ook andere factoren dan onderwijs een rol. 

Denk aan sporten, uitgaan, chillen, bijbaantjes, optreden in je eigen rockband enzovoorts. Er is een groot risico dat gemeenten straks (bijvoorbeeld door geldgebrek en gebrek aan integrale plannen) niet kunnen leveren. Zonder plan en geld kunnen wij niet de sportaccommodaties open houden, bibliotheken open houden, buurt- en dorpshuizen open houden, popbunkers open houden. 

En zijn straks de scholen weer open, lesstof krijgt extra impuls maar loop je op straat en thuis vast omdat alles daar omheen dicht is. Dat wil ik niet! Dus roep ik iedereen op, maak een totaal plan rond het kind. Voor korte, middellange en lange termijn. De jeugd heeft de toekomst, laten wij ze perspectief bieden en ze ook de kans te geven iets van die toekomst te maken.

Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 35 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement gisteren
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00