De gaswinningsvelden van Vermilion Energy rond Heerenveen, Gorredijk, Wolvega en Vinkega.
De gaswinningsvelden van Vermilion Energy rond Heerenveen, Gorredijk, Wolvega en Vinkega. Foto: screenshot website Vermillin Energy

Flinke kritiek van zes partijen op stilletjes verlengen gaswinningsconcessie

Politiek

LEEUWARDEN/GORREDIJK - Zes politieke partijen in de Staten gaan woensdag in het Provinciehuis tijdens de Statenvergadering mondelinge vragen stellen over het verlengen van de gasconcessie Gorredijk. Jochem Knol van GrienLinks stelt de vragen mede namens de partijen FNP, PvdA, SP, PvdD en D66. 

De zes partijen hebben kritiek op het stilletjes verlengen van een gaswinningsconcessie. “Dat bewoners, gemeenten en provincie niet eens door het Rijk en de gaswinner op de hoogte zijn gesteld over het verlengen van de gaswinningsconcessie Gorredijk is op zijn minst vreemd te noemen en niet meer van deze tijd”, zegt Jochem Knol.

Hij stelt op 17 februari 2021 in de Provinciale Statenvergadering namens GrienLinks, FNP, PvdA, SP, PvdD en D66  mondelinge vragen aan het college over de verlenging van deze concessie. Het ministerie van EZK verlengde de vergunning (concessie) voor de winning van gas in het winningsgebied Gorredijk stilletjes. 

Betreft ook gaswinningen in Weststellingwerf/Vinkega

Jochem Knol namens de zes partijen: “Het wordt hierdoor mogelijk om tot 2039 binnen dit gebied nieuwe gaswinningen te beginnen en de vergunningen voor bestaande winningen te verlengen. Hier vallen onder andere de winningen in Weststellingwerf en Westerveld (Drenthe) onder. Maar ook de winning in Vinkega.”

“We vragen ons af of de procedures in de mijnbouwwet die de informatievoorziening regelen nog wel afdoende zijn? Wisten de provincie en de gemeentes hiervan? Bewoners zijn over deze verlenging niet of nauwelijks geïnformeerd en er is wederom veel onrust ontstaan. Draagt deze manier van werken bij aan het vertrouwen in de overheid?”

Gaswinner Vermilion moet zichzelf controleren. Kan dat?

“We hebben begrepen dat de Provincie bezwaar zal aantekenen tegen de concessieverlenging. We hopen dat de provincie deze zorgen in haar bezwaar opneemt. De effecten van de winningen worden in beeld gebracht door informatie van de initiatiefnemer zelf (in dit geval Vermilion Energy).”

“We hopen dat ook dit punt door de provincie naar voren wordt gebracht in haar bezwaar. Er ontstaat op die manier namelijk twijfel of deze informatie wel objectief is. Want je vraagt je toch af of hierbij geldt: WC-eend adviseert WC-eend?”

In Friesland geldt ‘omkering van bewijslast’ nog niet

“De gaswinning in Groningen wordt (terecht) teruggedraaid. Helaas houdt dat in dat de gaswinning in Fryslân blijkbaar toe gaat nemen. De bewoners zijn er niet gerust op. In Groningen geldt dat de bewijslast van schade door gaswinning bij het bedrijf (daar de NAM) ligt, niet bij de bewoners. In Fryslân geldt deze ‘omkering van de bewijslast’ helaas niet. Daar is in de Staten op 26 februari 2020 wel  unaniem een motie voor aangenomen, maar de omkering van de bewijslast is jammer genoeg niet voor de rest van Nederland opgenomen in de mijnbouwwet.”

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 6 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00