De plattegrond van een deel van het centrum van Drachten.
De plattegrond van een deel van het centrum van Drachten. Foto: Google Maps

Noodverordening van bijna een week in Drachten

Politiek

Vanuit grote vrees voor wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde heeft burgemeester Rijpstra van de gemeente Smallingerland een noodverordening afgekondigd voor Drachten die op woensdag 27 januari om 16.00 uur in ging en die pas eindigt op dinsdag 2 februari om 06.00 uur.

De noodverordening geldt in die periode dagelijks, van 16.00 uur ‘s middags tot 06.00 uur ‘s ochtends. Daarnaast is een spoedaanwijzingsbesluit veiligheidsrisicogebied afgekondigd, eveneens voor Drachten van woensdag 27 januari om 16.00 uur tot en met donderdag 28 januari 2021- 04.00 uur.

Informatie is te vinden op de website van de gemeente

De gemeente roept iedereen op om kennis te nemen van deze noodverordening (te vinden op www.smallingerland.nl) en het spoedaanwijzingsbesluit en de aanwijzingen die daarin opgenomen zijn, op te volgen.

De burgemeester baseert zijn besluit op basis van informatie van de politie, die aangeeft dat er via sociale media oproepen worden gedaan om op locaties in en rond de binnenstad van Drachten te verzamelen, de confrontatie met de politie aan te gaan, te plunderen en vernielingen te plegen.

Boete van maximaal 4350 euro of drie maanden celstraf

De noodverordening betekent een gebiedsverbod voor mensen die willen demonstreren. Zo heeft de politie meer bevoegdheden om in te grijpen bij dreigende ongeregeldheden. De politie kan iedereen bevelen zich te verwijderen. Op overtreding van de noodverordening staat maximaal drie maanden celstraf of een boete van maximaal 4.350 euro.

Het is onder andere verboden om messen, ijzeren staven, fietskettingen, stenen, bivakmutsen, benzine of andere brandversnellende middelen voorhanden te hebben en behalve een mondkapje is het verboden kleding te dragen die het gezicht helemaal bedekt.

Winkels mogen na 16.00 uur open blijven en klanten ontvangen

Naast de noodverordening is Drachten aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’, deze aanduiding geldt van woensdag om 16:00 uur tot en met donderdag 04:00 uur. Voor het centrum van Drachten gold deze aanwijzing al, nu is dus ook de rest van Drachten een veiligheidsrisicogebied. Het is niet zo dat winkels, die nog tot ‘s avonds open mogen blijven, op last van de gemeente moeten sluiten in verband met de verordening.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 26 minuten geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 2 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 12 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid gisteren
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00