Afbeelding

GrienLinks: provincie pak verantwoordelijkheid bij terugdringen bestrijdingsmiddelen

Politiek

'Het is schokkend dat ondanks de wetgeving, normen en eisen in sommige soorten groente en fruit te hoge concentraties giftige stoffen worden aangetroffen die afkomstig zijn van bestrijdingsmiddelen. Het is slecht voor onze gezondheid, maar ook voor onze leefomgeving en de biodiversiteit', aldus Jochem Knol, Statenlid voor GrienLinks. Omdat de provincie medeverantwoordelijk is voor de gezondheid van haar inwoners en werknemers en verantwoordelijk is voor een goede leefomgeving en het stimuleren van de biodiversiteit vraagt hij de provincie inzicht in het gebruik van de bestrijdingsmiddelen.

Van de gedeputeerde wil Knol weten of hij inzicht heeft in welke en hoeveel bestrijdingsmiddelen in Friesland worden gebruikt. Daarnaast wil hij weten of de provincie bij het gebruik van de chemische en biologische bestrijdingsmiddelen controleert of deze zijn toegestaan. 'Bij bijna één op de vijf producten die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn onderzocht, zijn resten van pesticiden met hormoonverstorende eigenschappen gevonden, zo blijkt uit onderzoek van Trouw. Die stoffen zijn zo schadelijk dat al in 2009 in de EU is vastgesteld dat consumenten daar niet aan mogen worden blootgesteld. En nu zit het op ons voedsel', vertelt Knol. 'Ruim twee jaar geleden is de gedeputeerde al gevraagd te onderzoeken wat de provincie kan doen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te verminderen. Ook zou worden gekeken naar wat de provincie kan doen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen door derden te verminderen. Wat is daaruit gekomen? Wat is de stand van zaken?'

Tot slot wil Knol van de gedeputeerde weten of hij bereid is om bij de aanbesteding van diensten en werken criteria op te nemen waarbij bedrijven die aantoonbaar geen of minder bestrijdingsmiddelen gebruiken voordeel te geven.

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 1 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 17 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 21 uur geleden
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00