Deel van de drugsvangst.
Deel van de drugsvangst. Foto: Politie Zuidoost Fryslân

Intimiderende criminelen in Heerenveen en Wolvega opgepakt

Politie

Met zes aanhoudingen in Heerenveen en Wolvega hebben beide gemeenten, politie, justitie, belastingdienst en het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) een groep intimiderende criminelen aangepakt voor drugshandel, witwassen en deelnemen aan criminele organisatie. 

De mannen zijn 20, 25, 27, 30 en 36 jaar en komen uit Heerenveen en Wolvega. Zij worden verdacht van handel in heroïne en cocaïne, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. De drugs voerden zij uit naar Scandinavië. De politie doorzocht na de aanhoudingen vandaag (dinsdag 1 december) twee woningen in Heerenveen, vier woningen in Wolvega en een aantal bedrijfspanden in Wolvega.

In de bedrijfspanden voerden de verdachten een autohandel. Ze handelden in auto’s die niet op naam stonden, of deden bij die handel zwarte betalingen. Zo wasten zij het geld dat zij met de drugshandel verdienden wit. Bij de doorzoekingen vonden agenten een kilo’s harddrugs, nepvuurwapen, ongeveer 15.000 euro contant, vals geld, 30 cilinders lachgas.

Intimiderend richting horeca-ondernemers en anderen
De mannen hielden zich niet alleen met criminele activiteiten bezig, ze waren ook zeer intimiderend aanwezig in Wolvega. Vooral in het horeca gebied veroorzaakten zij veel overlast en problemen. André van de Nadort, burgemeester van de gemeente Weststellingwerf: ”De leden van deze groep gedragen zich alsof zij de baas zijn op straat. Dat merk je aan de toon en intimiderende houding waarop ze bijvoorbeeld horecaondernemers, inwoners, boa’s en politieagenten aanspreken.”

Gemeenteraadsleden werden geïntimideerd
“Ook gedroegen zij zich intimiderend ten opzichte van gemeenteraadsleden. Zij belden onaangekondigd op hun woonadressen aan en lieten weten op de hoogte te zijn van onderzoek van de gemeente naar hen. Dit is een klassiek voorbeeld van intimiderend en ondermijnend gedrag en dat tolereren we niet.”

Leiders van een groep van ongeveer twintig minderjarigen
De gemeente weet dat de mannen die vandaag aangehouden zijn, een leidende rol hadden in een groep van ongeveer 20 minderjarigen en jongvolwassen. Zij waren met hun rijkdom en status een voorbeeld voor de jongeren. Om te voorkomen dat deze jongeren zich niet verder inlaten met criminaliteit, voert de gemeente de regie op een integrale aanpak van deze jongeren.

Medewerkers van politie en hulpverlening zullen de komende periode gezamenlijk gesprekken met hen voeren. Van de Nadort: “Om eens serieus te praten over welke afslag zij in het leven willen nemen. Kiezen zij voor het rechte pad, dan gaan we ons uiterste best doen om hen daarbij te helpen. Maar vandaag maakt ook duidelijk wat de gevolgen zijn als je kiest voor de andere afslag.”

Zonder officieel inkomen toch dure auto’s
Marjolein Wildeman, teamchef politie Zuidoost-Fryslân: “Het leek alsof deze mannen van de lucht leefden. Op papier hadden zij geen bezit of inkomen en toch reden ze in snelle auto’s en lieten het breed hangen. Hiervoor maakten zij ook gebruik van zogenaamde katvangers; anderen die voor hen de panden huurden en de auto’s op naam hadden staan.”

“Georganiseerde ondermijnende criminaliteit zoals de drugshandel van deze groep, gaat vaak hand in hand met andere vormen van criminaliteit en intimidatie. Dat zie je in deze zaak ook bijvoorbeeld aan het feit dat de mannen onaangekondigd bij gemeenteraadsleden op de stoep stonden. Daarmee willen ze nadrukkelijk onaantastbaarheid uitstralen en dat voorbeeld geven aan de groep jongeren. Daarom ben ik ook zo blij dat deze gemeente juist aan deze groep opvolging geeft, met als doel hen te helpen een andere weg in te slaan.”

Pieter van Rest, officier van justitie: “Bij de aanpak van ondermijning is samenwerking van wezenlijk belang. Alleen als gemeente, politie, justitie, belastingdienst en riec samen op trekken, kunnen verschijningsvormen van ondermijning goed worden aangepakt. Een gezamenlijke, brede aanpak heeft immers de meeste kracht.”

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 23 uur geleden
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00