Gurbe heeft er zin in: optreden voor publiek mag weer!
Gurbe heeft er zin in: optreden voor publiek mag weer! Foto's: Johan Vogelzang

Troubadour Gurbe Douwstra staat te trappelen

Persoonlijke verhalen

DRACHTEN – Troubadour Gurbe Douwstra zingt uit het hart, uit zijn ziel, zijn gevoel en verwoordt het met liefde. Muziek moet je pakken, moet je raken en dat doet zijn grootste hit al bijna vijftien jaar in Friesland. Cliffs of Moher, zijn Friestalige Ierse folklied, heeft tussen 2008 en 2020 al tien keer op de nummer één-positie in de Friese Top 100 gestaan.

Ook zijn andere nummers raken je melancholieke of blije gevoel. Singer/songwriter Gurbe heeft het gemist, het optreden voor publiek in de coronapandemie. Meer dan een jaar lang. “Acht maart 2020 wie myn lêste optreden. Ik haw yn augustus wol meidien oan Oer de Feart yn Drachten – organisearre troch de heit fan Iris Kroes – mar doe stie ik te sjongen op in skûtsje dat troch in tou hin en wer lutsen waard, mei publyk lâns de kant. Mar op sa’n manier haw ik net echt kontakt mei it publyk.”

Eerste optreden straks ‘Frysk op Riis’

Op 22 augustus aanstaande staat zijn eerste echte optreden voor publiek gepland: Frysk Op Riis. De lustrumeditie. In de theatertuin. “Dêr haw ik echt nocht oan, want foar publyk spyljen is it moaiste wat der is. Ik realisearde my dat doe’t ik foar ‘NL Doet’ dit jier twa ferskes songen haw - foar mar fyftjin taskôgers – mar it fielde sa goed.”

In september start de Friese theatertour langs tien theaters – samen met collega troubadours Piter Wilkens en Marcel Smit – met De Skâns in Gorredijk als eerste waar ze optreden. Frisicana 3 heet het, met Americana-muziek op Friese leest geschoeid. De derde editie derhalve. De eerste twee vielen goed in de smaak en de drie zangers en hun publiek kennende zal het ook dit jaar weer goed komen.

Zowel zangers als publiek hebben er weer zin in. “Minsken hawwe der echt op sitte te wachtsjen. Ien jier rêstich oan fanwege in pandemie sa as mei koroana, dat kin noch wol. Mar twa jier, dat duorret echt te lang. Der binne bygelyks ek alwer in pear doarpsfeesten dy’t my frege hawwe om dit jier wer te kommen. Minsken fine it moai dat se wer by elkoar komme meie.”

De exacte stand van zaken met betrekking tot de coronapandemie en regelgeving over wat wel of niet mag verandert per week en per dag, maar duidelijk is wel dat de versoepelingen eraan komen. Stadions mogen alweer met publiek worden gevuld, evenementen mogen weer worden gehouden. Het gaat de goede kant weer op. Iedereen heeft het gemist.

Gepensioneerd radiopresentator Gurbe Douwstra (67) heeft zijn spaargeld wel aan moeten spreken, maar dankzij zijn Omrop Fryslân-pensioen en de baan van zijn vriendin heeft hij als artiest de coronaperikelen goed doorstaan. “Ik woe ek net gebrûk meitsje fan TOZO- as oare regelingen, ik fyn dat sy dat jild better jaan kinne oan minsken dy’t it echt nedich hawwe.”

Hij kwam wel enigszins in een creatieve ruststand. Gurbe heeft wel enkele nieuwe liedjes geschreven, maar dat mag wat hem betreft (nog) geen naam hebben. “As ik it drok bin mei optredens dan bin ik ek kreativer. Sa wurket dat by my”, zegt hij. Elke artiest heeft zijn eigen manier van songteksten maken en inspiratie verwerken.


Solo ‘Te Plak’ in voorjaar 2022

Gurbe zijn solo-theatershow als singer/songwriter gaat gelukkig ook weer door. Zijn ‘Te Plak’ zal in 2022 van februari tot en met mei plaatsvinden op vele Friese locaties. Gurbe is Fries in ieren en sinnen en uit zich het best in zijn moedertaal. Wat wel grappig en interessant is, is dat zijn muziek ook buiten de provinciegrenzen enigszins aanslaat.

“Sa lang as ik it fysyk dwaan kin, gean ik troch. Ik bin yn Fryslân noch lang net útspile.”

“Ik bin al in pear kear op in festival yn Noard Dútslân west en dêr waarden myn cd’s ek best aardich ferkocht. Ik bin ek troch oare organisatoren dêr frege om ris lâns te komme, dus as sy dat aanst net ferjitten binne dan soe dat samar barre kinne.” Een nationaal radioprogramma van NPO/EO heeft hem ook weten te vinden en weten te strikken voor een live optreden voor de microfoons in Hilversum. Hij mag twee muzikanten meenemen volgens de coronaregels. “Dat programma hjit ‘Thuis op 5’ en wurdt op 27 july útstjoerd.”

“Ik mei sawisa net kleie oer oandacht fan bûten Fryslân. Myn musyk wurdt ek wol draaid op oare regionale en lokale stjoerders mei each foar streekmusyk en dat smyt sa no en dan en cd-ferkeap op.” Fries als taal hoeft uiteraard ook niet altijd begrepen te worden, een lied is ook een gevoel dat wordt overgebracht. Denk aan Portugese Fado of traditionele Ierse folkmuziek. Want probeer dat Gealic maar eens te verstaan…

‘In wier bard ferhaal komt binnen’

“Al fyn ik it wol moai as minsken begripe wat ik te sizzen haw hear”, zegt Gurbe. Bij zijn optredens buiten de provinciegrenzen praat hij zijn liedjes in de aldaar begrijpelijke taal aan elkaar. Dat wordt gewaardeerd. “Lykas mei de Cliffs of Moher. Dat is in wier bard ferhaal en ik haw yn de gaten dat it tichterby de minsken komt as it wier bard is. Dan is it net samar in ferske en komt it echt binnen.”

Friesland blijft overigens altijd zijn kern, zijn basis. Het uitgestelde dorpsfeest van Easterein staat bijvoorbeeld straks ook weer op het programma en hij vindt het prachtig dat de organisatoren graag willen dat hij er optreed. Zo graag dat ze hem ondanks coronaperikelen toch steeds blijven vertellen dat ze hem op de bühne willen hebben. Het wordt waarschijnlijk in november dat hij daar gaat optreden, in de grote zaal achter het plaatselijke Kafé Bergsma.

Friesland heeft zijn hart gestolen, zijn hart geraakt, hij is Fries in al zijn aderen en gedachten en gedragingen. Opgeven staat niet in zijn woordenboek, zoals het hoort. De tijd van optredens komt er gelukkig weer aan, Friesland - en dêr bûten? - zal het meemaken.

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00