Roel Louwes voor zijn truck de 'Amarins', van Oenema Transport.
Roel Louwes voor zijn truck de 'Amarins', van Oenema Transport. Foto: Johan Vogelzang

Dag van de Vrachtwagenchauffeur: Chauffeur Roel Louwes haalt pensioen wel

Persoonlijke verhalen

RAVENSWOUD - Omdat het donderdag 10 juni de Dag van de Vrachtwagenchauffeur is, is dat een mooie gelegenheid om een gesprek te hebben met een vrachtwagenchauffeur. Wij kozen voor Roel Louwes uit Ravenswoud, die sinds kort werkzaam is voor Oenema Transport uit Heerenveen.

Oenema is een familiebedrijf en Roel voelt zich er thuis. Hij werkt liever voor een klein bedrijf dan voor een groot bedrijf. Jan Oenema en zijn zonen Ate Jacob, Klaas en Oane runnen de zaak. De 61-jarige Roel heeft ruime ervaring als chauffeur.

“Al heb ik de eerste twintig jaar dat ik heb gewerkt vooral gesleuteld aan auto’s en heftrucks”, zegt hij. “Daarna heb ik vijftien jaar als zelfstandig ondernemer in de transportsector gewerkt, met mijn vishandel. Vanwege gezondheidsredenen van mijn vrouw ben ik daarmee gestopt en sindsdien heb ik her en der wisselende losse contracten.” Op zijn leeftijd is het lastig nog ergens in vaste dienst te kunnen komen. Via uitzendbureau Werff Talent werkt hij nu voor het Heerenveense transportbedrijf Oenema.

Roel werkt overigens voor Oenema alsof hij in vaste dienst is, dat wel. Jan Oenema: “Wij betalen Werff Talent, zij betalen Roel. Dan weten wij dat alles goed geregeld is voor Roel qua sociale lasten en pensioenvoorziening. Bovendien is het voor ons ook makkelijker om het op deze manier te regelen, het scheelt ons heel veel administratief werk.”

Oenema Transport is een klein familiebedrijf, met jongste zoon Ate Jacob als verantwoordelijk persoon op kantoor. De anderen gaan de weg op om in hun trucks te rijden. Het bedrijf heeft in Marije Schuiling een vrouwelijke vrachtwagenchauffeur, zij werkt ongeveer twee dagen per week. Ook is er net iemand uit Witmarsum – ook via Werff Talent – aangenomen. Het gaat best goed met het transportbedrijf, dat geen last van de coronaperikelen van het afgelopen jaar heeft gehad. Dat komt door de producten die worden vervoerd.

‘Bij hen ben ik geen nummer’

Ooststellingwerver Roel voelt zich prettig bij de Oenema’s. “Bij hen ben ik geen nummer, ik mag mijn mening zeggen en dat kan niet bij alle bedrijven. Dat het bij hen wel kan, vind ik erg fijn.” Roels ouders waren ondernemer, hij is het zelf geweest en hij wenst in de slotjaren van zijn werkzame leven niet als een onpersoonlijk nummer te worden behandeld.
“Ik heb al meer dan veertig jaar gewerkt, dus ik zou best wel met pensioen willen. Als ik morgen de Staatsloterij win, dan stop ik meteen. Zo is het wel. Dat weten ze ook bij Werff en bij Oenema. Maar als ik dan toch nog een paar jaar moet werken tot mijn 67-ste, dan werk ik het liefst in de sector waar Oenema werkt: in het los gestort transport.

”Het betreft transport waarbij onverpakte goederen worden vervoerd. Dit kan bijvoorbeeld grind of zand zijn, of transport van grotere afmetingen. Het is voor goederen die niet geschikt zijn voor transport in een container of op pallets.

In het geval van Oenema Transport gaat het om houtsnippers, papier, zaagsel en veredelde potgrond die speciaal op maat wordt samengesteld voor een champignonkweker. Met een ‘walking floor’ in de vrachtauto is het een prettige manier van werken en wel vol te houden voor de zestigplusser uit Ravenswoud die niet al te lang meer wil of kan werken.

“Begrijp me goed, ik heb geen hekel aan werken, nooit gehad. Maar ik werk om te leven en ik leef niet om te werken. Het werk wat ik nu doe kan ik nog wel een paar jaar met plezier volhouden.”

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00