Frank voor zijn yurt
Frank voor zijn yurt Foto's: Linda van der Heide

“Wanneer de wind verkeerd staat, ruik je de poeplucht wel”

Persoonlijke verhalen

Het is oktober woonmaand, dé maand waarin wonen en interieurinrichting centraal staat. Maar fijn wonen hoeft niet per se in een riant nieuwbouwhuis. Het kan ook veel onconventioneler, zoals in een yurt. Wij namen een kijkje in de bijzondere woning van Frank Slootweg (60) in Nijerbekoop

Vanaf de weg is de yurt nauwelijks zichtbaar. Verscholen achter bomen en riet heeft hij zijn eigen paradijsje gecreëerd. Zijn eigen gebouwde yurt van 46m2 voorzien van alle luxe zoals een douche en toilet. Traditioneel is een yurt een ronde tent die vooral gebruikt wordt door rondtrekkende veenomaden in Centraal-Azië, maar ook in Nederland zie je steeds meer mensen die heel bewust voor die levensstijl kiezen.

Zo ook Frank (60). Tijdens een evenement keek hij voor het eerst binnen in een Mongoolse ger en dat maakte veel bij hem los. “De energie die ik er voelde was geweldig. Ik wist gelijk dat ik dat ook wilde. In de auto op de terugweg naar Brabant, heb ik in twee uur tijd het idee bedacht. De maanden daarna heb ik gebruikt om het ontwerp verder uit te werken.” Het ontwerpen is hem niet vreemd, want de inwoner van Nijeberkoop is van origine ontwerper jachtbouw. Hij opteerde dus niet voor de traditionele nomadentent maar besloot een kant- en klaar-pakket te maken van uitwisselbare panelen, vloerplaten en slechts 30 boutjes. “Ik heb er wel voor gekozen om de kenmerkende dakstokken terug te laten komen, evenals de lichtkoepel. Maar ik wilde meer vrijheid en licht. Een typische ger heeft vaak wat lagere wanden en meer gebogen dakstokken. Bij mij kan je overal staan en heb ik rondom ramen geplaatst waardoor ik niet alleen meer licht heb, maar het ook ruimer oogt.” En dat is ook het eerste dat ons opvalt wanneer we zijn yurt betreden: hoe ruim het oogt. Hij heeft een keuken, een met gordijnen afgeschermd slaapgedeelte, een zithoek, een werkplek, een eettafel en een badkamer. Vooral dat laatste is vrij uniek voor een yurt. “Tot voor kort stond er nog een yurt op dit erf. Dat was echt een traditionele ger. Zij leefden veel Spartaanser: zonder douche en met een buitentoilet. Dat zag ik mezelf niet doen.”

Geboren in Dordrecht heeft hij het merendeel van zijn leven in een normaal huis gewoond. “Ik ben een stadsmens, maar leef graag buiten. En dat was ook de drijfveer om zo te gaan wonen: ik wilde terug naar de natuur. En ik probeer dat op een zo ecologisch verantwoordelijke manier te doen. Daarnaast ben ik naturist en is het heerlijk dat ik hier, zonder dat ik er mensen mee lastig val, naakt kan rondlopen."

De ontwerper is aangesloten op het energienet, maar dat is dan ook de enige luxe die hij zich veroorloofd. Dankzij een vat water van 1000 liter en een klein geisertje kan ik douchen. Maar niet lang.” Ik geloof sowieso in het zelfreinigend vermogen van de mens, dus lang douchen is niks voor mij. Daarnaast moet hij rekening houden dat hij wel ecologische shampoo en schoonmaakmiddelen gebruikt, want al het gebruikte water komt uiteindelijk gewoon weer in de natuur terecht. En hoewel het een luxe is dat hij over een indoor-toilet beschikt, is de wc is niet aangesloten op het rioleringsnetwerk. “Het is een droogtoilet. Het vocht verdwijnt in de grond, de rest van de uitwerpselen schep ik regelmatig over een in compostbak. Na twee jaar is het voldoende verteerd om het op de moestuin te gooien. En dan is de cirkel weer rond.” Om te voorkomen dat zijn yurt naar ontlasting ruikt, heeft hij een ingenieus afzuigsysteem bedacht met een simpele pc-ventilator. “Dat werkt goed, maar ik zal eerlijk toegeven dat wanneer de wind verkeerd staat, je de lucht wel ruikt. Maar dat neem ik op de koop toe.”

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 4 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00