donderdag 4 juni, 2020 15:57
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven

BEKENDE FRIES: acteur, zanger, trouwambtenaar, herbergier Theun Plantinga

  Persoonlijke verhalen

Terug naar echte Friese emoties en warmte

In onze Rondom-serie Bekende Fries belichten we ditmaal zanger, acteur, regisseur, docent, kleinkunstenaar, sinds kort trouwambtenaar en ‘herbergier’ in Het Rechthuis van Rinsumageast: Theun Plantinga. Theun is van vele markten thuis. Ondanks al die variaties is hij vooral: zichzelf. Hij wil echt zijn, menselijk, en met echte mensen omgaan. Hoe? Hij legt het uit.

“Ik doe dingen die ik leuk vind. Dat vind ik echt een rijkdom, dat ik dat kan doen, dat ik niet verplicht opdrachten hoef uit te voeren. Ik kan zelf produceren en dat combineren met de voorstellingen waar ik in speel. Ik zit nu twintig jaar in het vak, ben 37, en vind het heerlijk om die vrijheid te hebben. Ik wil graag dingen doen die echt zijn, met echte emoties. Daarom vind ik het trouwambtenaar zijn ook zo mooi, dan heb je met echte mensen en echte emoties te maken. Geweldig.”

Echte emoties voelen

Hij is na zeventien jaar Zaandam en Amsterdam weer terug verhuisd naar Fryslân. Het ‘Feanwâldster jonkje’ van twee meter voelt hier echte emotie, waar mensen nog echt voor elkaar klaar staan zonder voor elk wissewasje geld te vragen zoals in de hoofdstad. Geen gebakken lucht, maar echt. “Bij musicals in Fryslân zijn er nog acteurs die zelfgebakken koekjes meenemen, dat is toch geweldig?”

Hij durft het bijna niet te zeggen, want als Amsterdamse collega’s dit lezen zullen er wenkbrauwen worden gefronst. Hoe kan een gerespecteerd acteur zich inlaten met bingo’s? “Onbewust ben ik in Fryslân een beetje Mister Bingo geworden. Ik presenteer bingo’s op verschillende locaties in Fryslân. Een paar keer per jaar bij De Walrus in Sneek waar de bingoweekenden al in een paar minuten zijn uitverkocht.”

‘Moat dat no Theun?’

Ook de bingo vindt hij geweldig. “Je hebt met diverse soorten mensen te maken met verschillende gedragingen, bij grappen die ik over hen maak moet ik altijd checken of het wel kan. Ik ga soms wel eens over de grens heen, waarvan ik denk ‘moat dat no Theun’, maar het is cabaret en ik zal nooit iemand kwetsen. Tot nu toe vinden ze het geweldig. En ik ook!”

Het door velen belangrijk geachte carrière maken heeft hij los gelaten. Doen wat je leuk vindt en wat bij je past, dan komt het wel goed. En als er een productie uitvalt en een gat in de agenda slaat, bedenkt hij toch gewoon zelf iets? SeksTips deel 1 en 2 van Theun waren een succes vorig jaar, van Wommels tot Sneek en Leeuwarden en andere locaties. Ook geeft hij theaterworkshops en werkt hij als regisseur.

Van SeksTips-komiek tot diepgang Titus Brandsma

“Het was vorig jaar zelfs zo dat ik de ene dag nog met SeksTips lachend gierend en brullend op het toneel stond en een dag later de hoofdrol in het muziektheaterstuk Titus speelde, waar ik diep in de emoties moest dalen.” De Bolswarder katholieke priester Titus Brandsma stierf in 1942 in concentratiekamp Dachau en is in 1985 zalig verklaard door Paus Johannes Paulus.

Hij vind het lesgeven aan enthousiaste Friese amateur acteurs en zangers en zangeressen ook geweldig. “Ik heb in heel Nederland in theaterproducties en musicals gestaan (zie zijn website theunplantinga.nl) en ik merk dat ik mensen dankzij mijn ervaring met kleine tips al een heel eind op weg kan helpen. Dat vind ik ook mooi. Ook omdat zij het bijzonder waarderen om die tips te krijgen.”

“Wat Fryslân extra interessant maakt is dat er hier een rijke cultuur is aan locatievoorstellingen, in mijn geval theater of opera in de buitenlucht. In Amsterdam, op het IJ, prachtige locatie, komt er gewoon niemand omdat het hen te koud is. Hier in Fryslân lopen mensen honderden meters tussen hun auto en het podium en waarderen de combinatie van voorstelling met locatie. Dat is toch mooi? Daar krijg ik als Friese artiest ook weer extra energie van, dan ben ik trots op mijn publiek.”

Herberg Het Rechthuis

“Mijn vriend Mike kwam met het idee om weer naar Fryslân te verhuizen om onze droom te realiseren van een plek waar je mooie en leuke activiteiten kunt organiseren. Ons oog viel op Het Rechthuis in het centrum van Rinsumageast. Wat we daar willen gaan doen? Naast dat het in de basis een B&B is, kan het van alles zijn. We zijn ook een kleintheater voor een intiem concert van Albert Bonnema, met bijpassende verse hapjes uit onze horeca-keuken, maar ook vinden we het leuk als beppe hier haar verjaardag komt vieren met haar familie.”

“Wij zijn ruimdenkend en creatief, weinig is ons te gek. Met Sinterklaastijd Sinterklaas hier laten overnachten? Prima! Sinterklaas heeft hier geslapen, dat was geweldig. Kinderen stonden elke dag voor het raam te kijken hoe het met hem ging. Wil je hier een workshop gaan geven? Ook dat kan.”

Opening in de zomer

Herberg Het Rechthuis wordt op dit moment verbouwd en zal in de zomer worden geopend. “We maken boven twee kamers voor twee personen en een familiekamer voor vier personen, allen met aangrenzende badkamers in de stijl van het Rijksmonument uit 1650.”

Zelf wonen ze op de grote zolder van de voormalige rechtbank in het centrum van het dorp. “Dat is nog altijd groter dan het appartement dat we in Amsterdam hadden.” Ook beneden, in de knusse horecakeuken en de sfeervolle ruimte met ‘boerentafel’ waar je op stijlvolle stoelen kunt vertoeven, kunnen Theun en Mike prima wonen wanneer er geen gasten zijn.

‘Net sa lilk sjen Plantinga!’

“Ik zit hier graag beneden, even lekker relaxed naar buiten kijken naar wie er allemaal langs lopen. Dat vind ik echt het verschil tussen Friesland en Amsterdam, hier groeten mensen elkaar nog. Het heeft ook wel weer nadelen want in Amsterdam kon ik anoniem over straat en hier niet. Als ik hier over straat ga en aan het nadenken ben over een rol wordt er als snel gezegd: ‘Net sa lilk sjen Plantinga!’.

“De omslag van anonimiteit naar dat ik hier wel een bekend persoon ben, is wel een omslag waar ik aan moet wennen. Ik moet er denk ik vooral voor waken dat dit huis geen Theun-show wordt, geen Theun-theater. Ik zal hier de komende jaren niet elke dag zijn, want mijn andere activiteiten in het theater en andere podia gaan ook gewoon door.”

“Naast dat mensen mij hier verwachten, moet Het Rechthuis ook Mike zijn plek worden, waar hij hoofdpersoon kan zijn. Uiteraard bedenken we wel veel samen en doen we ook veel samen, het is wel van ons samen.” Mike werkt nog drie dagen per week voor de gemeente Amsterdam, het is de bedoeling dat hij straks fulltime met het Rechthuis bezig zal zijn.

Theun zijn vader zorgt voor de professionele bezetting van de horecakeuken. “Hij is chef-kok, met een behoorlijke staat van dienst en reputatie. Over de keuken hoeven we ons geen zorgen te maken en dat is heerlijk.”

Tanden in de Friese cultuur

Theun zijn agenda staat de eerstvolgende twee jaar al vol met voorstellingen. “Het meeste kan ik nog niks over vertellen helaas, dat moet nog geheim blijven. Sorry. Maar ik vind het wel frappant hoe het kan dat ik nu vooral in Fryslân actief ben. Het zingt snel rond in het wereldje dat ik hier weer woon. Bovendien ben ik ook weer gevraagd door Tryater, waar ik twintig jaar geleden ben begonnen. ‘Jij hoort hier toch’? zei de artistiek leidster. Ja verrek dacht ik, dat is ook zo.”

Theun heeft zin om zijn tanden weer in de Friese cultuur te zetten nu hij terug is in het Heitelân. In zijn gemeente Dantumadiel kan het beleid nog wel een boost gebruiken, er staan mooie locatievoorstellingen op de planning, hij denkt erover weer een solovoorstelling produceren en in zijn Herberg wil hij zijn gasten vertroetelen. “Ik hoop veel mensen van één van deze zaken mee te kunnen laten genieten.”

Meer berichten