vrijdag 18 september, 2020 09:55
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
Marco Muijselaar

Marco Muijselaar: 'Ik heb het mooiste beroep'

  Persoonlijke verhalen

Makkinga - Het onderwijs is de laatste tijd veel in het nieuws. Stakingen voor meer geld, minder werkdruk én meer collega's. Marco Muyselaar is een meester op basisschool o.b.s. de Stelling in Ooststellingwerf: "Ik maak me wel zorgen over de toekomst van het onderwijs." Meester Marco vertelt over zijn baan en de problemen in het onderwijs

Het onderwijs is de laatste tijd veel in het nieuws. Stakingen voor meer geld, minder werkdruk én meer collega’s. De laatste tijd komen er namelijk steeds minder nieuwe leerkrachten bij, dus ook minder nieuwe meesters. Marco Muijselaar is een meester op basisschool o.b.s. de Stelling in Ooststellingwerf: “Ik maak me zorgen over de toekomst van het onderwijs.”

Belangrijk
“Ik werk al 31 jaar in het onderwijs en ik zie hoe de PABO steeds minder populair wordt. Vroeger hadden we regelmatig een stagiair over de vloer, maar dat wordt minder. Een slecht teken. De PABO is geen populaire opleiding meer en ik denk dat de overheid zich zou moeten inzetten om toch meer jongeren te trekken. Groepsleerkracht zijn is namelijk een fantastische baan.”

“Je hoort dat er steeds minder meesters zijn en ik ken scholen waar geen enkele meester voor de klas staat. Ik vind het heel belangrijk dat leerlingen les krijgen van zowel vrouwen als mannen. Leerlingen hebben iemand nodig waar ze zichzelf in kunnen herkennen, een rolmodel zijn. Juffen en meesters spelen allemaal een belangrijke rol binnen de school. Het is niet zo dat meesters beter zijn dan juffen of dat meesters beter zijn voor de jongens in de klas. Juffen én meesters zijn belangrijk.”

Meer mensen nodig
“Ik geef op dit moment les in groep vijf en zes, mijn favoriete groepen. De kinderen zijn zo gemotiveerd en enthousiast om te leren, ik vind dat leuk om te zien. Ze beginnen aan nieuwe vakgebieden, je kan ze vertellen over geschiedenis, biologie, dat soort vakken, prachtig! Ik geef mijn passie voor het vak graag door. Als ik het gevoel heb dat iemand interesse heeft om in het onderwijs te gaan werken nodig ik diegene uit in de school. Kom een keer kijken. Draai eens een dag mee in de klas, zodat je een beter beeld krijgt van het werken op een basisschool. We hebben meer mensen nodig.”

“Afgelopen maand heb ik ook gestaakt. Niet persé voor het geld, maar meer omdat ik me zorgen maak over de toekomst van het onderwijs. We hebben nieuwe, goed opgeleide collega’s nodig. De werkdruk loopt op. Veel mensen denken vaak dat een leraar lange vakanties heeft en vrij is als de leerlingen naar huis gaan. Dat is niet zo, want we moeten onder anderen lessen voorbereiden, veel administreren, cursussen volgen, gesprekken voeren, overleggen met collega’s of externen. Dat beseffen veel mensen niet.”

“Ik heb de mooiste baan van de wereld en heb het geluk dat ik kinderen mag zien opgroeien. Ik kan een steentje bijdragen aan hun ontwikkeling. Dat is het mooiste aan mijn beroep. Ik hoop dat veel andere mensen beseffen hoe leuk het is om in het onderwijs te werken.”

Meer berichten