dinsdag 29 september, 2020 01:44
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
De voorkant van het boek over Zorgvlied, Wateren en Oude Willem.
De voorkant van het boek over Zorgvlied, Wateren en Oude Willem.

Boek verschenen over Zorgvlied, Wateren en Oude Willem

  Historie

Carol Jan Klok heeft samen met anderen een boek over de geschiedenis van Wateren, Zorgvlied en Oude Willem geschreven. Vorige week vrijdag vond in Villa Nova in Zorgvlied de presentatie plaats van het nieuw verschenen boek 'Uit de geschiedenis van Wateren, Zorgvlied en Oude Willem'.

Het eerste exemplaar daarvan werd met enig ceremonieel uitgereikt aan ‘kolonioloog’ Wil Schackmann. Deze is kenner bij uitstek van de vroegere koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid en publiceerde daar eerder uitvoerig over. De Maatschappij van Weldadigheid was van grote betekenis voor de historische ontwikkeling van de regio die in het nu gepresenteerde boek aan de orde komt.

Uitgegeven door Stellingwarver Schrieversronte
Het fraai uitgevoerde en informatieve lees- en kijkboek is uitgegeven door de Stellingwarver Schrieversronte in Oldeberkoop.De door vier auteurs samengestelde publicatie vertelt over verschillende aspecten van de geschiedenis van wat wel het ‘voeteneind van Drenthe’ is genoemd. Janneke Hielkema, eerder woonachtig in deze regio, beschrijft de archeologie van het gebied. Zij laat niet alleen een aantal interessante bodemvondsten zien die toebehoorden aan de vroegere bewoners van de streek maar ook een aantal door hen opgeworpen en nog bestaande grafheuvels.

Landbouwinstituut Zorgvlied
Streek- en familieonderzoeker Carol Jan Klok belicht uitvoerig de oprichting en het reilen en zeilen van het vroegere Landbouwinstituut in Zorgvlied. Dit betrof een door de Maatschappij van Weldadigheid in 1824 geopend opleidingsinstituut bedoeld om weesjongens theoretisch en praktisch te scholen tot leidinggevenden binnen deze organisatie. Het instituut was indertijd de eerste landbouwschool van Drenthe en de tweede van Nederland.

Maatschappij van Weldadigheid
De eerste stond in Zeeland. De huidige seniorenwoningen naast de St.-Andreas kerk in Zorgvlied bevinden zich op de plaats waar de ‘kweekschool’ tot 1859 functioneerde. Deze woningen zijn aan het eind van de vorige eeuw gebouwd in de stijl van de vroegere school. Naast een informatief hoofdstuk over de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid vertelt Klok ook over het door hem onderzochte leven van zijn betovergrootvader Adriaan Kasper.

Ook Tweede Wereldoorlog
Adriaan Kasper volgde als Zeeuwse wees een opleiding aan de bovengenoemde landbouwschool waar hij daarna al op jonge leeftijd onderdirecteur werd. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over de ontwikkelingen in het beschreven gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amateur- historicus Hans Salverda, goed ingevoerd in vele vroegere aspecten van de regio, sprak daarover met Albertha Bloemhoff die ook de eindredactie van het boek op zich nam.

Te verkrijgen bij Schrieversronte
Het boek 'Uit de geschiedenis van Wateren, Zorgvlied en Oude Willem’ is gedrukt bij Pumba in Zwaag en is voor €19,95 (tot 21 september voor € 17,50) te verkrijgen bij de Stellingwarver Schrieversronte.

Meer berichten