Friesland veganistisch? Dat komt op 21 juni aan bod bij een lunchlezing van de Friese Milieu Federatie.
Friesland veganistisch? Dat komt op 21 juni aan bod bij een lunchlezing van de Friese Milieu Federatie. Foto: Friese Milieu Federatie

Alle Friezen veganistisch?

Gezondheid

FRIESLAND - Een veganistisch Fryslân, is dat mogelijk? In de provincie van koeien en schapen, varkens en kippen en het vlees wat daarvan wordt geproduceerd?

De Friese Milieu Federatie heeft Jaap Korteweg uitgenodigd als spreker bij een online lunch-meeting op 21 juni 2021, om te vertellen of het mogelijk is dat Friezen veganisten worden. Jaap Korteweg is de oprichter van de Vegetarische Slager. Met de Vegetarische Slager heeft hij vleesvervangers op de kaart gezet.

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf en worden de producten in meer dan 42 landen verkocht. Eind 2018 verkocht hij het bedrijf aan Unilever. 

Melk maken uit gras, zonder koe

Jaap Korteweg heeft zich nu met Those Vegan Cowboys gestort op een nieuwe missie: melk maken uit gras, maar dan zonder koe. Maak op 21 juni ook kennis met de visie van Jaap tijdens de Groenlunch Special van de Friese Milieu Federatie en ontdek hoe Jaap denkt over de toekomst van (duurzaam) voedsel, de landbouw en Fryslân.

Melk zonder koe

Met ‘Those Vegan Cowboys’ is Jaap Korteweg begonnen aan een nieuwe missie: melk uit gras, maar dan zonder koe. In een laboratorium in Gent is een team van ongeveer twintig specialisten op zoek naar de wijze waarop er melkeiwit uit gras gewonnen kan worden zonder dat daar een koe voor nodig is. 

Beloning van 2,5 miljoen euro in het vooruitzicht

Jaap Korteweg en z’n team denken ongeveer vijf tot zeven jaar nodig te hebben om het voor elkaar te krijgen. Kleine stappen worden gemaakt. De specialist die het proces de komende jaren kan versnellen kan zich melden bij het team: er is een beloning van €2,5 miljoen uitgeloofd voor diegene die dit voor elkaar krijgt.

De toekomst van Friesland

Tijdens de Groenlunch maak je kennis met de visie en het toekomstbeeld van Jaap Korteweg op de landbouw- en voedselsector. Daarna gaat hij aan de hand van stellingen inzoomen op de situatie in Fryslân. Wat vindt Jaap van het huidige Friese landbouw- en voedselbeleid? Wat voor toekomst voorziet Jaap voor de provincie? Eten alle Friezen over twintig jaar plantaardig? 

Aanmelden:

Je kunt je aanmelden via de website van de Friese Milieu Federatie. Informatie op internet kun je onder andere via via dit Youtube-kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCOZJy00ZWWvjlcQDKdJkvmg?view_as=subscriber of via de Facebookpagina met de nuvolgende naam: https://www.facebook.com/IkhouvanFryslan.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 1 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 3 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00