Het aantal nieuwe besmettingen in Friesland is verder gedaald de afgelopen week, meldt GGD Fryslân
Het aantal nieuwe besmettingen in Friesland is verder gedaald de afgelopen week, meldt GGD Fryslân Foto: Rondom Vandaag

Aantal nieuwe corona besmettingen in Friesland is verder gedaald

Gezondheid

FRIESLAND - GGD Fryslân maakt in haar weekoverzicht bekend dat het aantal nieuwe besmettingen in de provincie Friesland verder is gedaald. Bovendien zijn er weer meer mensen gevaccineerd. Overigens spreekt de GGD haar zorg uit over vijftigers?.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week gedaald van 1.175 naar 1.129. Na drie weken van lichte dalingen is dit het laagste cijfer sinds 10 december. Deze week kregen 25.794 Friezen een prik bij de GGD, een record en ruim 8.000 meer dan een week eerder. 

Zorgen over thuiswonende jongvolwassenen die hun ouders besmetten

GGD Fryslân maakt zich zorgen over thuiswonende jongvolwassenen die mogelijk hun ongevaccineerde ouders besmetten. De besmettingscijfers kunnen een vertekend beeld geven. In weken met veel vakantiedagen laten mensen zich minder testen. Omdat nog veel scholen dicht waren, is daar al ruim twee weken minder getest. 

Mede door het gebruik van zelftesten steeg het vindpercentage van 8,7 naar 9,7. Met nieuwe versoepelingen op komst verwacht GGD Fryslân niet dat het aantal besmettingen snel zal dalen. Het effect van vaccinaties wordt met de week beter zichtbaar. In een week tijd raakten nog maar 22 Friese 75-plussers besmet, tegen 28 een week eerder. Ook in de leeftijdsgroep van 70 tot 75 jaar begint het tal besmettingen nu te dalen (van 35 naar 26 besmettingen in een week).

In de verpleeg-en verzorgingshuizen zet de daling ook door (van 58 naar 46 besmettingen). In de thuiszorg waren afgelopen week wel meer positieve coronatesten (van 19 naar 27).

Onder jongvolwassenen is het aantal besmettingen het grootst en blijvend hoog. Bijna een kwart van de positieve tests valt nu in de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar. Volgens een ruwe schatting zijn er op dit moment 1.200 Friezen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar besmettelijk.

GGD Fryslân weet uit ervaring dat een deel van hun ouders besmet zal raken. Dat is ook nu weer zichtbaar in de cijfers. Het aandeel besmette vijftigers groeit. Juist deze groep ouders is vaak nog niet gevaccineerd en loopt kans in het ziekenhuis te belanden. Om dit te voorkomen is het zeer wenselijk dat ouders contact met hun positief geteste kinderen zoveel mogelijk mijden. 

Meer vaccinaties omdat er meer vaccin beschikbaar is

Doordat er meer vaccin beschikbaar was, konden de afgelopen week 25.794 Friezen een prik krijgen bij de GGD (vorige week 17.744). Deze stijgende trend zet door, want de komende weken komt weer meer vaccin beschikbaar. Er zijn nu in totaal 189.909 vaccinaties gezet bij inwoners van Fryslân. Naar verwachting vanaf volgende week krijgen personen die in 1963 zijn geboren een uitnodiging van de RIVM voor een vaccinatie. 

Alle mensen van de geboortejaargroep 1962 hebben de uitnodiging dan gehad. Omdat er steeds meer vaccin beschikbaar komt, heeft GGD Fryslân ook meer werknemers nodig. Apothekersassistenten gaan vanaf maandag helpen bij het voorbereiden (‘optrekken’) van de vaccins.

Antigeen sneltesten

Antigeen sneltesten zijn waarschijnlijk voor 1 juni beschikbaar in alle locaties van GGD Fryslân. De sneltest was al mogelijk in Leeuwarden. In IJlst is de mogelijkheid er nu ook. Drachten, Heerenveen en Kollum volgen later deze maand. De sneltest zorgt voor een uitslag binnen enkele uren. De afgelopen week hebben 9.631 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds half februari. 

Vorige week waren er 11.877 tests en de week daarvoor 13.086. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) steeg van 8,7 naar 9,7. Dit betekent dat het virus minder goed in beeld is. Een van de oorzaken is het gebruik van zelftesten, waardoor het aandeel negatieve testuitslagen bij de GGD lager wordt. 

Zelftesten worden namelijk – als het goed is – alleen gebruikt als men geen klachten heeft. Met de 1.129 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 41.152 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij GGD Fryslân zijn drie sterfgevallen gemeld (vorige week vier) en twaalf ziekenhuisopnames (vorige week 24).

Ondanks de provinciale daling steeg het aantal nieuwe besmettingen in acht gemeenten. In Ooststellingwerf en op Vlieland was de stijging procentueel het grootst. De cijfers daalden het hardst op Terschelling en in Weststellingwerf.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 228 (231), Súdwest-Fryslân 164 (207), De ?Fryske ?Marren 96 (100), Smallingerland 88 (83), Opsterland 80 (62), Heerenveen 74 (91), Waadhoeke 71 (61), Achtkarspelen 62 (72), Tytsjerksteradiel ?61 (56), Noardeast-Fryslân 60 (56),Ooststellingwerf 48 (31), Weststellingwerf 40 (62), Dantumadiel 27 (21), Harlingen 17 (20), Vlieland 8 (5), Ameland 3 (5), Terschelling 2 (12) en Schiermonnikoog 0 (0).

Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00