Afbeelding
Foto: Rondom Vandaag

Wanneer bent u aan de beurt voor een vaccinatie tegen het coronavirus?

Gezondheid Corona nieuws

FRIESLAND - De vaccinatie tegen het coronavirus vindt in de provincie Friesland centraal in hoofdstad Leeuwarden plaats, in het WTC Expo. GGD Fryslân vaccineert als eerste zorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen en vervolgens zorgmedewerkers van de gehandicaptenzorg en de thuiszorg. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. RondOm Vandaag zocht uit wie wanneer aan de beurt is om gevaccineerd te worden. 

Vanaf maandag 18 januari 2021 worden in Friesland mensen die niet in de zorg werken gevaccineerd. Op vrijdag 15 januari kreeg de eerste Friese zorgmedewerker een vaccinatie. Het vaccineren vindt plaats in de Keltenhal van het WTC Expo.

Maximaal ruim drieduizend vaccinaties per dag in Leeuwarden

De Keltenhal is gevuld met een rij met 22 witte afgebakende hokjes. Elke vijf minuten kan iemand in zo’n hokje worden ingeënt tegen het coronavirus. Dat betekent dus elke vijf minuten maximaal 22 personen. Het vaccineren begint om 8.00 en duurt tot 20.00 uur, oftewel maximaal kunnen er 3168 personen per dag worden gevaccineerd.

In de week vanaf maandag 18 januari zijn bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking met het vaccin van BioNTech/Pfizer gevaccineerd. Vanaf 25 januari 2021 worden bewoners van kleinschalige verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking gevaccineerd met het vaccin van Moderna.

Vanaf februari 2021 thuiswonende zestigplussers en mensen met een medische indicatie

Vanaf medio februari zullen thuiswonende 60-plussers met het vaccin van BioNTech/Pfizer worden gevaccineerd en indien mogelijk ook met het vaccin van AstraZeneca. Intramurale GGZ-clienten krijgen het Moderna vaccin.

Niet-mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar worden gevaccineerd met het Moderna vaccin. Mensen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie krijgen het AstraZeneca vaccin. Mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar krijgen het BioNTech/Pfizer vaccin toegediend.

Vanaf mei komen mensen vanaf 18 jaar zonder medische indicatie aan bod

Vervolgens zullen vanaf de maand mei mensen van 18 tot 60 jaar die geen medische indicatie hebben met het AstraZeneca vaccin worden gevaccineerd. Vanaf dan kan dus de gehele bevolking vaccinaties krijgen. Het is nu nog niet duidelijk hoe snel de gehele bevolking gevaccineerd zal zijn.

Ook als je corona hebt gehad, wel laten vaccineren

Overigens adviseert de Gezondheidsraad mensen die al corona hebben gehad, zich toch ook te laten vaccineren. Als je corona hebt op het moment dat je uitgenodigd wordt, dan blijf je in thuisisolatie tot je niet meer besmettelijk bent. Je kunt dan niet gevaccineerd worden.

Vaccineren kan pas minimaal vier weken nadat de symptomen zijn begonnen. Ben je weer hersteld, maak dan een (nieuwe) afspraak voor vaccinatie. Als de scholen straks weer opengaan is het aannemelijk dat die opnieuw een belangrijke rol gaan spelen in de verspreiding van het virus.

Je kunt het niet zelf aanvragen als ‘reis-vaccinatie’

Mensen kunnen niet het vaccin zelf aanvragen zoals bijvoorbeeld bij een reisvaccinatie. De vaccinatie verloopt volgens een prioritering die tot stand gekomen is op basis van advies van onder andere de Gezondheidsraad.

De GGD start met de meest kwetsbare personen, omdat het ernstige ziekte en sterfte als gevolg van COVID-19 zoveel mogelijk wil voorkomen. De vaccinatiestrategie is erop gericht om de kwetsbaren te beschermen en te voorkomen dat de zorg verder overbelast raakt.

GGD: “We kunnen nu wel iets zeggen over hoe effectief het vaccin is om de ziekte te voorkómen, maar nog niet over de kans om de ziekte over te brengen (transmissiekans). Daarvoor is meer data nodig. Deze data verzamelen we in de komende maanden.”

Het vaccin is nog niet op jongeren getest

“Bovendien is het vaccin nog niet op jongeren getest. De vaccinaties worden daarom vooralsnog toegediend vanaf 18 jaar. Dat betekent dat op dit moment 16- en 17-jarigen niet meegenomen worden in het vaccinatieproces. Dat geldt ook voor kwetsbare 16- en 17-jarigen en voor de groep van 15 jaar en jongeren.”

Het is nog onduidelijk wanneer krijgt de groep van 15 jaar en jonger het vaccin krijgt toegediend. GGD: “Doorgaans is alleen nog onderzoek naar een vaccin gedaan onder volwassenen, dus vaak weet je pas later of je het vaccin ook voor jongere leeftijdsgroepen kunt inzetten.”

Voor jeugd-vaccin is meer onderzoek nodig

“Als er aanvullende studies zijn gedaan naar de effectiviteit, werkzaamheid en veiligheid bij lagere leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld jongeren van 12 tot 18 jaar, volgt mogelijk uitbreiding van de vaccinatiestrategie naar deze groepen. Dan moet het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zich daar opnieuw over buigen.”

Vaccinatie is vrijwillig, het is niet verplicht

Vaccinatie is overigens vrijwillig en niet verplicht. “Maar het is wel belangrijk om u te laten vaccineren. Als veel mensen zich laten vaccineren, kan het virus zich niet meer op grote schaal verspreiden. Zo vermindert de druk op de gezondheidszorg. En kunnen de coronamaatregelen korter duren.”

Na hoeveel tijd ongeveer zeventig procent van de bevolking gevaccineerd is, is volgens de website Rijksoverheid.nl niet te voorspellen. Het hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins, of de vaccins geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen, of mensen bereid zijn zich te laten vaccineren tegen corona.”

Stapje voor stapje de vrijheid terug

“Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer zomaar om zich heen grijpen. Zo komt er stap voor stap meer vrijheid terug voor iedereen. Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen.”

Heb je een vraag over het coronavirusvaccin? Kijk dan voor meer informatie op de website www.coronavaccinatie.nl of bel met het landelijk informatienummer 0800-1351.

(Bronnen: GGD Fryslân en Rijksoverheid.nl)

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00