Welcome to the Village zal er dit jaar iets anders uit gaan zien.
Welcome to the Village zal er dit jaar iets anders uit gaan zien. Foto: Ruben van Vliet Fotografie

Welcome to The Village 2021 - It Giet Oan!

Evenement

LEEUWARDEN - 1500 geluksvogels mogen zich in het derde weekend van juli drie dagen lang weer eens in een festivalparadijs wanen, want Welcome tot he Village gaat dit jaar gewoon door. Nou ja gewoon? Vanwege corona gingen er diverse scenario’s de prullenbak in, maar Eva van Netten, artistiek leider van het festival, geeft er samen met haar team een bijzondere draai aan. En dus kunnen de ‘lucky ones’ straks genieten van een ‘coronaproof’ festival.

It startgewear hat klonken
It wie folste lange lyn
Ryd mei ús de tocht der tochten
De Carrousel giet oan, step yn

Met deze tekst werden muziek, theater- en cultuurliefhebbers op de hoogte gebracht van de laatste plannen van Welcome to The Village 2021. Het gaat door. Weliswaar in afgeslankte vorm, maar zonder aan kwaliteit in te boeten. Want daar staat de 31-jarige Eva Van Netten voor. Het festival is weliswaar kleinschaliger, maar juist die intieme vorm kan voor een festival zorgen om nooit te vergeten.

Dat er interesse is, moge duidelijk zijn. Binnen een uur waren alle kaarten uitverkocht. Eva van Netten, artistiek leider van WTTV: “Daar hoopte ik op, maar durfde dat niet hardop uit te spreken. Dat mensen zo enthousiast zijn, geeft ons vertrouwen dat we iets moois aan het organiseren zijn. Te gek!”

Festivalcarrousel

Het idee van Welcome to the Village, de naam zegt het al, is altijd geweest om het mooiste kleine dorp van de wereld neer te zetten. Dat gaan ze dit jaar weer doen. Maar dan in drievoud. Deze editie vormen maar liefst drie dorpen de thuisbasis in De Groene Ster, elk met eigen programma, uitstraling en dorpsgeheimen. En het mooie is: kiezen hoeft niet. Want wie in de festivalcarrousel stapt, maakt als toerrijder een tocht langs een uniek programma. Elk dorp heeft ruimte voor 500 tijdelijke inwoners, die na (ongeveer) tweeënhalf uur rouleren. Je ontdekt zo dus drie verschillende werelden op één dag.
De bezoekers hebben een ticket gekocht voor een unieke route, waarmee je dus alle drie de festivalterreinen na elkaar bezoekt. Elk terrein heeft bovendien als middelpunt een groot terras voor een muziekpodium. Na ongeveer tweeënhalf uur op één terrein te hebben vertoefd wissel je met je groep van terrein. Zo is er ruimte voor in totaal 1.500 bezoekers per dag. En dit alles binnen de geldende richtlijnen van het RIVM. Dat heeft voor heel wat puzzelwerk gezorgd. Van Netten: “We hebben gekeken naar wat er maximaal mogelijk is, binnen de richtlijnen. Zit het mee en wordt er meer versoepeld, is opschalen relatief makkelijk. Dan gaan de stoelen aan de kant en kunnen we misschien wat extra kaarten verkopen.”

Zit het mee en wordt er meer versoepeld, is opschalen relatief makkelijk

Van Netten nam vorig jaar zomer het stokje over van Sjoerd Bootsma, die de nieuwe generatie een kans wilde geven. Maar wat doet een artistiek leider eigenlijk? “In principe denk ik na over de te bepalen koers voor de komende jaren. De vraag die hierbij het meest belangrijk is, is: welk verhaal willen we vertellen? Ook wil ik benadrukken dat we het echt als team doen. Samen met het programmateam coördineren we de programma’s, ik stuur het team aan voor de day to day-planning, maar zit ook met het management om tafel.” Ook moet ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en trends en bekijkt en luistert ze naar talloze artiesten. “Veel artiesten zien, is onderdeel van mijn werk, hoewel dat het afgelopen jaar wat lastiger was. Maar het is wel nodig om nieuwe inspiratie op te doen. Het bekijken van kunstenaars en luisteren naar artiesten zorgt ervoor dat je er een gevoel bij krijgt, dat je een connectie kunt opbouwen.” Naast het muzikale aspect en het kunstprogramma, is duurzaamheid een even belangrijke pijler voor het festival. “Daar proberen we ook ieder jaar innovatief in te zijn met ons eigen sociaal programma.”

Van Netten vertelt over de grootste uitdagingen waar ze deze editie mee geconfronteerd werden. “Eind augustus vorig jaar begonnen we met een grote kick-off meeting. We hadden allerlei ideeën maar die bleken steeds moeilijker te realiseren. Toen het land weer op slot ging, wisten we dat we het over een totaal andere boeg moesten gooien.” Toch lag er al snel een alternatief plan op tafel: die van een carrousel met drie dorpen. “In januari zijn we begonnen met de risico’s in kaart te brengen en in maart kregen we van onze financiers een go. Dat gaf ons zoveel vertrouwen: er gloorde weer hoop aan de horizon en dat geeft ons hele team bergen energie.”


Foto: Hans Jellema

Dichtbij huis

Van Netten is ervan overtuigd dat de 2021 editie weer net zo bijzonder wordt als voorgaande jaren. “Wij programmeren door naar de tijdsgeest te kijken. Is een act urgent? Het is mooi om op ons dorpsfeest nieuwe ontdekkingen te doen, maar we zorgen ook voor een balans.” Hoewel corona voor de nodige belemmering zorgt, ziet de artistiek leider ook de uitdaging erin. “Het is een leuke zoektocht geweest. We zorgen altijd voor diversiteit op het podium en boeken normaalgesproken veel internationale acts vanuit Afrika, Azië en Amerika. Dat kan dit jaar simpelweg niet. Acts moeten op eigen houtje met een busje naar Leeuwarden kunnen komen. We waren dus beperkt tot Nederland, België en Frankrijk. Dichtbij huis dus. Maar we hebben geprobeerd ons profiel voor de programmering overeind te houden en ik denk dat dat prima gelukt is.”

www.welcometothevillage.nl

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00