Herenhuis Ontwijk in Donkerbroek haalde het hoogste bezoekersaantal van Open Monumentendag dit jaar.
Herenhuis Ontwijk in Donkerbroek haalde het hoogste bezoekersaantal van Open Monumentendag dit jaar. Foto: Gemeente Ooststellingwerf

Record aantal bezoekers bij Open Monumentendag in Ooststellingwerf

Evenement

De gemeente maakt bekend dat met ruim 760 bezoeken de vierde editie van de Open Monumentendag Ooststellingwerf zeer goed bezocht is, afgelopen weekend. Zestien deelnemende monumenten en twee activiteiten lagen verspreid over zeven Ooststellingwerfse dorpen. Vooral de nieuwkomers waren erg in trek.

Nieuwkomer herenhuis Ontwijk in Donderbroek trok maar liefst 125 bezoekers en was hiermee het best bezochte monument. Het Cachot in Appelscha had al vaker de deuren geopend tijdens de Open Monumentendag en trok ook nu weer veel bezoekers: 88 mensen bezochten de voormalige plaats waar vooral dronken en misdragende mensen tijdelijk werden opgesloten. Het karakteristieke boerderijtje aan de Oude Willem 9 in Appelscha deed ook voor het eerst mee aan de open dag, en eindigde met 64 bezoekers op de derde plaats, samen met de Trefkerk in Appelscha die vorig jaar zijn debuut maakte.

Wethouder blij met zoveel passie
Wethouder Fimke Hijlkema: “Elk jaar weer merk ik het enthousiasme van de monumenteigenaren die vol passie vertellen over hun monument. Daar ben ik blij mee, want we hebben een rijke historie die perfect verteld kan worden door deze gebouwen. Het is mooi om te zien dat ook weer dit jaar zoveel monumenteigenaren hun deuren hebben geopend en een record aantal bezoekers een stap in het verleden hebben gezet.”

Tweehonderd meer dan vorig jaar
Met ruim 760 bezoeken heeft de Open Monumentendag de bezoekersaantallen van de laatste jaren overtroffen. In 2019 waren er 536 bezoeken aan de Open Monumentendag, in 2018 waren dit er ruim 700 verdeeld over twee dagen. “We spreken van bezoeken en niet van bezoekers, omdat moeilijk in te schatten is wie meerdere monumenten heeft bezocht en wie alleen dat ene monument waar ze zo nieuwsgierig naar waren” licht projectleider Gjilke Dros toe.

Dit jaar werden er extra maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en toch de Open Monumentendag te kunnen houden. Zo werd het maximaal aantal bezoekers door middel van posters bij de monumenten aangegeven, was er desinfectiemiddel beschikbaar bij de monumenten en werd men opgeroepen om 1,5 meter afstand te houden.

Organisatie
De Open Monumentendag werd georganiseerd door de gemeente, in samenwerking met de monumenteneigenaren, monumentambassadeurs en vrijwilligers.

Afbeelding
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 7 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 9 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00