Afbeelding
Foto: Harry Blokzijl

Friese Boomfeestdag start met planten Tiny Forest

Educatie

FRIESLAND - De Friese Boomfeestdag is donderdagochtend gestart bij basisschool De Plotter in Drachten Leerlingen van bassischool De Plotter hebben samen met gedeputeerde Klaas Fokkinga van de provincie Fryslân, wethouder Maria le Roy van de gemeente Smallingerland en de vertegenwoordiger van de commissie Boomfeestdag Anja Dijkstra bomen geplant die samen een Tiny Forest vormen. 

Rond de basisschool zijn ongeveer zeshonderd bomen geplant. Ook is er een buitenlokaal gecreëerd. Het planten van een Tiny Forest, ook wel een minibos, is ontzettend belangrijk volgens gedeputeerde Fokkinga: “Mei it plantsjen fan beammen krije we wer bioferskaat (biodiversiteit) en is it in noflik plak foar minsken en bisten.”

Onder andere voor het belang van biodiversiteit

“Ek soarget it foar koeling yn waarme perioaden en opfang fan wetter by swiere rein. Beammen tsjinje in soad opjeften binnen ús moaie provinsje: tink dêrby oan it bydragen fan in goede sûnens en in goede wenomjouwing, mar ek in bydrage oan it bioferskaat.” 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, snelgroeiend, inheems bos. Gemeente Smallingerland is sinds vorig jaar partnergemeente en ontvangt subsidie van IVN natuureducatie om drie Tiny Forests binnen de gemeente aan te leggen.

Bewust worden van het belang van bomen voor de natuur

Wethouder Le Roy: “In 2020 werd bij de basisscholen in wijk De Folgeren in Drachten het eerste minibos van Smallingerland aangelegd. Ook wordt er momenteel een Tiny Forest aangelegd als onderdeel van de herinrichting van het veld bij het Schutttersveld, Tipelkamp en VSO Talryk. Donderdag is het derde minibos aangelegd. We zijn blij dat kinderen helpen met de aanleg van een Tiny Forest zodat zij bewust worden van het belang van bomen voor de natuur.”

Nationale Boomfeestdag Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich in om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door natuureducatie laten zij hen de wereld van bomen beleven, leren kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun boompje hieraan bij te dragen.

Om de natuureducatie verder uit te dragen, organiseert de Stichting al meer dan zestig jaar, rond het begin van lente, de Nationale Boomfeestdag. Onlangs is bekend gemaakt dat de Nationale Boomfeestdag is verplaatst naar november 2021. Donderdag 18 maart is benoemd tot de Friese Boomfeestdag waarbij het planten van de Tiny Forest in Drachten centraal staat.

Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 9 uur geleden
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
VOGELS VAN HET DRENTS-FRIESE WOLD Natuur 15 apr, 08:58
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Grip en Glans maakt het leven leuker Zorg & Welzijn 13 apr, 09:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00