Afbeelding
Foto: National Portrait Gallery London

Voorverkoop icons in Fries Museum van start

Cultuur

Zet 11 september maar alvast in je agenda want vanaf dat moment opent het Fries Museum de deuren voor een unieke tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery. Eenmalig komt de collectie (zelf)portretten van Londen naar Nederland. Icons toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone internationale kunstenaars, van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de ruim 100 werken zijn wereldberoemde iconen als Koningin Elizabeth I, William Shakespeare, Amy Whinehouse, David Beckham en Malala Yousafzai. Kaartjes zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Al sinds de prehistorie zijn we gefascineerd door de menselijke beeltenis. Hoe zien we anderen en hoe willen we dat de ander ons ziet? Nog steeds zijn portretten van groot belang om status en zelfbeeld te (be)vestigen. Icons laat zien hoe meesters uit de westerse traditie uiting hebben gegeven aan die fascinatie door de eeuwen heen. De diversiteit en sociale functie van portretkunst worden blootgelegd aan de hand van de thema’s macht, roem, identiteit, zelfportret, vernieuwing en liefde & verlies. 

Dwarsverbanden tussen Engelse en Friese collectie

Onder de reizende schilderijen is een spectaculair portret van Koningin Elizabeth I uit 1575. Oogverblindende kleding en juwelen symboliseren haar rijkdom en gezag. Ook een zelfportret van de gevierde hedendaagse kunstenaar David Hockney komt naar Leeuwarden. Zonder voorbereidende schetsen of fotografische referenties zette hij zichzelf rechtstreeks levensgroot op het doek. De tentoonstelling wordt aangevuld met diverse werken uit de verzameling van het Fries Museum, waar portretkunst een lange traditie kent en identiteit eveneens een belangrijk thema is. De toegevoegde werken illustreren de dwarsverbanden tussen de Engelse en de Friese collectie. Bij de tentoonstelling verschijnt zowel een Nederlandstalige als Engelstalige catalogus.


Amy Whinehouse is straks ook in het Fries Museum te bewonderen 

De grootste portretcollectie 

De National Portrait Gallery in Londen werd opgericht in 1856. Met meer dan 215.000 werken heeft het museum de grootste portretcollectie ter wereld. De portretten vertellen de verhalen van invloedrijke mannen en vrouwen uit de geschiedenis. Het museum is tot het voorjaar van 2023 gesloten voor het publiek. Gedurende deze periode deelt de Gallery door middel van verschillende partnerships en samenwerkingsverbanden honderden stukken uit de collectie, waaronder werken die zelden worden uitgeleend.

Icons is van 11 september 2021 t/m 9 januari 2022 te zien in Leeuwarden. Toegangskaartjes zijn hier verkrijgbaar. 

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 3 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 5 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00