Marleen houdt ervan om kunst te maken die shockeert en tot de verbeelding spreekt.
Marleen houdt ervan om kunst te maken die shockeert en tot de verbeelding spreekt.

Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder?

Cultuur

LEEUWARDEN - Grappig, stout, misleidend en onverwachts: dat zijn de collages van Leeuwarder kunstenaar Marleen Stoelwinder (35) in een notendop. De grafisch ontwerper timmert lekker aan de weg en is nu te zien in de grootste ‘ETALAGE’ van Leeuwarden.

In Los Angeles, Madrid en Rotterdam (bij stylist Fred van Leer), hangen de kunstwerken van Marleen Stoelwinder aan de muur. Toch heeft het lang geduurd voor ze in haar eigen woonplaats de gelegenheid krijgt te exposeren. In 2015 studeert ze af als grafisch ontwerper aan Minerva. Dan al houdt ze ervan het experimentele randje op te zoeken. Dus geen gewone broodletters voor Marleen: nee, zij gaat in de weer met inkt en knipt en plakt. Zodat je gelaagdheid ziet. “Ik ben daarin heel perfectionistisch. Ik zou het ook allemaal digitaal kunnen doen, daar ben ik immers voor opgeleid, maar dat vind ik saaier. Ik hou juist van contrast.”

Kutandpaste

Dat zie je ook aan de werken waarmee ze exposeert. Met haar collages wil ze je vermaken, meenemen op reis en je nieuwsgierigheid aanwakkeren. Ze speelt met het normale en gebruikt voorwerpen en vormen op een niet alledaagse manier. “Er ontbreekt altijd wel iets om zo een nieuw en onverwachts beeld te creëren. Het is altijd een beetje gek of absurd. En vaak sensueel. Ik hou er namelijk van om te shockeren. Op een manier waarbij mensen niet gelijk zien wat er te zien is en dus met aandacht moeten kijken. Zoals met haar kutandpaste-werk. Het is aan de kijker of ze er een bloem of een vagina in zien. Het is dus sensueel suggestief.”

Het is aan jou of je er een bloem of een vagina in ziet

Die kwinkslag gecombineerd met het kleurgebruik zorgt ervoor dat het werk van Marleen herkenbaar is. Soms werkt ze met bepaalde thema’s en zie je inktvlekken, gekke kapsels of zoals nu veel werk met dieren. Al haar werk is bovendien handgemaakt en wordt in gelimiteerde oplage gedrukt. Dat houdt in dat ze talloze tijdschriften doorspit en aan het knippen slaat. Ze heeft lades vol knipsels. Met benen, handen, bloemen, dierenkoppen, et cetera. “Vaak begint het met een idee en soms heb ik het op een avond voor elkaar, soms ben ik drie weken lang op zoek naar de perfecte benen. Ik laat het ook wel uit toeval ontstaan. De meeste werken bestaan bovendien uit drie of meer knipsels, anders vind ik het te makkelijk.”

Chantal Janzen is fan

&C het tijdschrift van Chantal Janzen ontdekt Marleen al in 2019. Ze wordt uitgekozen tot een van de vijf &C talenten van Nederland. Daarna exposeert ze nog in de Van Gogh art Gallery in Luxemburg en Madrid. “Zo’n uitverkiezing en die exposities geven je een enorme boost. Een soort bevestiging dat je werk serieus genomen wordt.”

Om genoeg brood op de plank te krijgen, werkt Marleen als visual merchandiser bij de H&M, maar ze gaat daar minder werken om meer tijd vrij te maken voor wat ze het liefst doet. En daar valt grafisch ontwerp ook onder. “Ik maak niet alleen kunst, ik ontwerp ook visitekaartjes, trouw- en geboortekaartjes. Want hoe tof is het om voor je kind zoiets moois te laten maken.”

Wil je meer zien van Marleen? Neem een kijkje in de ‘ETALAGE’ (onder de tribune tegenover de Oldehove) waar Marleen tot en met 28 augustus iedere vrijdag aan het werk zal zijn. Niet alleen exposeert en verkoopt ze haar collages, ze maakt met (kopieën van) het beeldarchief van Tresoar ook nieuw werk.

Videoreportage 


Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 4 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 7 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 14 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00